Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη στο μέγαρο Μαξίμου σήμερα με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, δύο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.
Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη στο μέγαρο Μαξίμου σήμερα με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, δύο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, από το οποίο η Ελλάδα περιμένει δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα να σταλεί το σήμα στον Ντράγκι και να χαλαρώσει τη θηλιά της ασφυξίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο το "ξεκλείδωμα" της ρευστότητας, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα εργασιακά αλλά και ο ΦΠΑ.
Οι Γερμανοί ζητούν, πάντως, και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων πριν "ξεκλειδώσουν" τη βοήθεια, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αργά.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες, εάν η συμφωνία δεν είναι η επιθυμητή από την κυβέρνηση.
"Εγώ αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Ντράγκι προχθές μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει με όρους δικαιοσύνης τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Εάν το πετύχουμε αυτό, προχωρούσε σε όλα τα άλλα. Εάν όχι, θα ξανασχεδιάσουμε τα πάντα με βάση τη λαϊκή βούληση, τις δικές μας ηθικές και αξιακές δεσμεύσεις και το ελληνικό Σύνταγμα ", δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Τα "αγκάθια"
"Αγκάθια" παραμένουν τόσο το θέμα του δημοσιονομικού κενού, όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με βάση το οποίο καθοριστούν το ζήτημα του ΦΠΑ αλλά και ΕΝΦΙΑ για το 2015. Μεταξύ των σημείων τριβής είναι και τα εργασιακά, για τα οποία κορυφαίος υπουργός σημειωνε ότι αν ξεπεραστούν οι "κόκκινες γραμμές" που βάζει η κυβέρνηση δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό είναι περίπου 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο, αφού δεν δέχονται το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει στο 1,2%, αλλά στο 2% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ, η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ξεπεράσει το 15-16%, ενώ οι δανειστές θέλουν 18-19%. Η κυβέρνηση ζητεί ακόμη να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τα φάρμακα και τα βιβλία.
Με 23% επιβαρύνονται σήμερα καύσιμα, ακίνητα, ένδυση – υπόδηση, οινοπνευματώδη, τηλεπικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών (γυμναστήρια, κομμωτήρια, φροντιστήρια κ.λπ.), τα οικιακά είδη, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, τα κοσμήματα. Όλα αυτά αναμένεται να κατέβουν πιο χαμηλά στο 16% με 18%.
Με ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εστίαση, οι μεταφορές, οι επισκευές.
Το ερώτημα που προκαλεί "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση, είναι ποια από αυτά θα πάνε στον υψηλότερο βασικό συντελεστή 16- 18% και θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, και ποιά θα μετακινηθούν στο νέο χαμηλό συντελεστή.
Βαρόμετρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι τα τρόφιμα, αφού χαρακτηρίζονται ως ανελαστική δαπάνη. Το πρώτο σενάριο είναι να μεταφερθούν όλα στο νέο χαμηλό συντελεστή, δηλαδή σε ΦΠΑ 6,5% ως 9%, και το δεύτερο να μεταφερθούν στο χαμηλό συντελεστή μόνο βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά. Το τρίτο και πιο "τολμηρό" σενάριο, που βασίζεται σε παράδειγμα άλλων χωρών, είναι τα βασικά είδη διατροφής να πάνε σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.
Στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες- περιοδικά- βιβλία, τα θέατρα. Από αυτά, μόνο τα φάρμακα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή.
Η εφημερίδα "Ημερησία" παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις οποίες, από την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν νέες αντικειμενικές, μειωμένες κατά 20%, στις περιοχές όπου οι εμπορικές υπολείπονται κατά πολύ τω αντικειμενικών, αυξημένες στις περιοχές όπου ακόμη οι εμπορικές είναι υψηλότερες, ενώ θα παραμείνουν αμετάβλητες στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 500-600 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ.