Δυναμικά στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης επιμένουν ότι ο λαός πρέπει να δώσει το "πράσινο" φως για τη συμφωνία, εάν αυτή είναι ασύμβατη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυναμικά στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης επιμένουν ότι ο λαός πρέπει να δώσει το "πράσινο" φως για τη συμφωνία, εάν αυτή είναι ασύμβατη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου που μετείχαν στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση έλεγαν κατά την έξοδό τους από το Μαξίμου ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, θέμα που αναμενόταν να τεθεί και στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι και σχολιάζοντας την κάλπη που ζωγράφισε ο πρωθυπουργός στις σημειώσεις του στη Βουλή είπε πως εκτιμά πως είναι "πιο κοντά προς κάλπη δημοψηφίσματος", για το οποίο δήλωσε: "Όταν φτάσουμε στο αμήν, τι να κάνουμε; Η πιο δημοκρατική λύση δεν είναι να απευθυνθούμε στον λαό και να τον ρωτήσουμε τι θέλει;".
Πληροφορίες φέρουν τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο να προτίθεται να βάλει στο τραπέζι της αποψινής συνεδρίασης στην Κουμουνδούρου την ιδέα ενός δημοψηφίσματος ακόμη και πριν την τελική συμφωνία, ώστε να δοθεί μια πολιτική νομιμοποίηση στον "έντιμο συμβιβασμό" που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Υπάρχουν, πάντως, και στελέχη που αντιτίθενται στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος, όπως ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής ο οποίος εκτιμά πως δεν χρειάζεται, καθώς υπάρχει νωπή εντολή η οποία και πρέπει να τηρηθεί.
Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα", σκληραίνει τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας και προειδοποιεί ότι μια συμφωνία που δεν θα σέβεται όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ταπεινώσει για δεκαετίες την Αριστερά.
Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν αξεθώριαστες για την κυβέρνηση, ενώ "μια 'άτακτη υποχώρηση' ή μια 'ταπεινωτική υποταγή' θα σήμαινε ταφόπλακα δεκαετιών για την Αριστερά και 'τελική λύση' καταστροφής για τον τόπο". "Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μια συμφωνία υποταγής" σημειώνει και προσθέτει: "Η Αριστερά έχει μια πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει μια τόσο βαριά ατιμία σε βάρος του λαού μας".
Στην αντιπολίτευση, ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στο λαό και να σταματήσει τα ψέματα και τις απειλές για δημοψήφισμα και εκλογές, ενώ το Ποτάμι χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα "επιλογή των δειλών¨" και σημειώνει ότι "οι ηγέτες πρέπει να τολμούν, να παίρνουν τις αναγκαίες αποφάσεις που κάθε φορά έχει ανάγκη ο τόπος".