Με τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά προσέρχονται στο αυριανό Eurogroup τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές.
Με τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά προσέρχονται στο αυριανό Eurogroup τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές.
Η Αθήνα προσδοκά τουλάχιστον σε μια δήλωση ικανοποιητικής προόδου, ώστε να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως μόνο ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα θεωρηθεί επαρκής πρόοδος.
Ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στην Αυγή, εμφανίζεται αισιόδοξος, αν και υποστηρίζει ότι έως και την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν ανοιχτά θέματα, για τα οποία θα απαιτηθεί όπως λέει, πολιτική βούληση και από τους εταίρους.
"Θεωρώ λοιπόν ότι έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, αν υπάρχει η πραγματική βούληση από την άλλη πλευρά, θα φανεί ότι η συζήτηση έχει φθάσει σε ένα στάδιο που η συμφωνία είναι πια πολύ κοντά και στο προσεχές διάστημα θα κλείσει", είπε.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν καλεί Αθήνα και δανειστές να κάνουν τα πάντα, ώστε να υπάρξει συμφωνία, ενώ αρνείται την ύπαρξη σχεδίου Β. "Όχι δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα. Αν δουλεύεις σε ένα plan B ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan A", τόνισε ο Φρανς Τίμερμαν.
Οι προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους συνεχίζονται με 15 βουλευτές του χριστινοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ, να ασκούν κριτική στην γερμανική κυβέρνηση κάνοντας λόγο ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
"Με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα ήταν σαν να προαναγγέλλουμε αλλαγή του συστήματος της Ευρωζώνης σε μεταβιβαστική Ένωση. Ως εναλλακτική επιλογή μένει μόνο μια πραγματική χρεοκοπία εντός ευρώ και έπειτα διαπραγματεύσεις για μια έξοδο", είπε ο Μαρκ Χάουπτμαν στην Die Welt.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ υποστηρίζει ότι δεν περιμένει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, προειδοποιεί ακόμη και με ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει έτοιμο plan B σε περίπτωση εξόδου της ελλάδας από το ευρώ.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται με συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής δηλώνει σε συνεργάτες του βέβαιος ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
"Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα και έχει παίξει με ανοιχτά χαρτιά. Γι' αυτό έχει σημασία να υπάρξει ένα σαφές "νεύμα" από το Eurogroup της Δευτέρας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει στο σημείο που οι εταίροι με ένα γραπτό ανακοινωθέν μπορούν να ξεκλειδώσουν, στέλνοντας μήνυμα στην ΕΚΤ, τη ρευστότητα και να πιστοποιήσουν έτσι ότι όντως επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν", φέρεται να λέει ο Αλ. Τσίπρας.
Η Αυγή από τη μεριά της υποστηρίζει ότι το Brussels Group δεν ολοκληρώθηκε με τον αναμενόμενο τρόπο, δηλαδή με ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο, αλλά με τους δανειστές να ανοίγουν και νέα θέματα.
"H ατζέντα των δανειστών περιλάμβανε σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και δη στην ενέργεια, το Ελληνικό, 5% μετοχών ΟΤΕ, υψηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που έδινε η ελληνική πλευρά και αξίωση για 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα", αναφέρει το ρεπορτάζ.
Το Βερολίνο, πάντως, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής απαιτεί όχι μόνο συμφωνία, αλλά και ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να ξεκλειδώσει τη βοήθεια.
"Η απλή φραστική αναγνώρισε είναι αέρας κοπανιστός. Η συμφωνία πρέπει να συνοδευτεί από την άμεση ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή και από την πρώη εφαρμογή τους στην πράξη", σημείωσε Γερμανός αξιωματούχος.