Συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό προκαλεί ο τρόπος που βρήκε η κυβέρνηση για να μπορέσει να εξοφλήσει χθες τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.
Συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό προκαλεί ο τρόπος που βρήκε η κυβέρνηση για να μπορέσει να εξοφλήσει χθες τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.
Η Αθήνα μπόρεσε να πληρώσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ της δόσης που όφειλε στο ΔΝΤ χρησιμοποιώντας τα 660 εκατ. ευρώ που διατηρεί στο Ταμείο για έκτακτες ανάγκες, προσθέτοντας άλλα 90 εκατ. από τα κρατικά ταμεία.
Όταν ρωτήθηκαν χθες, μετά το πέρας του Εurogroup, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν θέλησαν να σχολιάσουν. "Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της πληρωμής, εναπόκειται στους ειδικούς να εξετάσουν το ζήτημα" είπε ο Β. Ντομπρόφσκις, ενώ ο Μισέλ Σαπέν επισήμανε πως "δεν είναι δικό μας θέμα το πώς η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της".
Δεν πρόκειται για 600 ξεχασμένα εκατομμύρια, είπε μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος κατήγγειλε ανοιχτά τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα πως δεν ενημέρωσε για το θέμα αυτό την κυβέρνηση όταν έπρεπε, δηλαδή εξ αρχής.
Η μονίμως εχθρική προς την Αθήνα "Βild", πάντως, κατηγορεί την ελληνική πλευρά για… απάτη με άδεια των δανειστών. Στο βασικό της άρθρο, η γερμανική εφημερίδα γράφει: "Η κρατική χρεοκοπία απετράπη με κομπίνα. Έτσι ξεγέλασαν οι Έλληνες για τα χρέη τους".
Το θέμα απασχόλησε και το CNN, με τη δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου να σημειώνει:
"Οι περισσότερες χώρες που συνεισφέρουν στο ΔΝΤ, ή μάλλον όλες οι χώρες πληρώνουν τα χρήματα σε δυο λογαριασμούς. Απ'τη μια, πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί ετησίως ως μέλη του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση χωρών σαν την Ελλάδα που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Κρατάνε επίσης σε δεύτερο λογαριασμό ταμειακά διαθέσιμα για έκτακτες ανάγκες, περιουσιακά στοιχεία και αγαθά όπως είναι ο χρυσός ο οποίος χρησιμεύει για έκτακτες περιπτώσεις. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το δεύτερο λογαριασμό, όχι για να πληρώσει το κεφάλαιο, αλλά τους τόκους του χρέους προς το ΔΝΤ".
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει η Αθήνα, που έχει να πληρώσει μέχρι τέλους Μαϊου 3,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το ελληνικό κράτος πρέπει να καταβάλει:
Στις 13 Μαϊου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις 27, 28 και 29 Μαϊου 1,1 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις Δημοσίου, 900 εκατ. ευρώ σε Ταμεία (συντάξεις ιδιωτικού τομέα), 350 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα του κράτους και 400 εκατ. ευρώ για τόκους.