Σε θολό τοπίο κινούνται ακόμα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους καθώς σύμφωνα με το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, ο δρόμος ως τη συμφωνία έχει ακόμα πολλές στροφές, λόγω των υπαρχουσών διαφορών τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο εργασιακό και πολύ περισσότερο στο ασφαλιστικό.
Σε θολό τοπίο κινούνται ακόμα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους καθώς σύμφωνα με το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, ο δρόμος ως τη συμφωνία έχει ακόμα πολλές στροφές, λόγω των υπαρχουσών διαφορών τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο εργασιακό και πολύ περισσότερο στο ασφαλιστικό.
"Σπρώχνουμε και τραβάμε. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα κατέβαλε χθες την τελευταία δόση. Τραβώντας μεν λεφτά αλλά την κατέβαλε. Από μόνο του είναι θετικό και παρέχει και χρόνο. Όμως αυτός ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί για να ολοκληρώσουμε τις διεργασίες. Χρειάζονται πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για να μπει στη σωστή τροχιά. Απέχει πολύ από τον στόχο και αυτό πρέπει να επιλυθεί", δήλωσε στην ολλανδική κυβέρνηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ σε ερώτηση για το εάν διακρίνει μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντως στην Ελλάδα απάντησε καταφατικά: "Ο χρόνος τελειώνει, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, έως τότε πρέπει να υπάρξει συμφωνία, να ψηφιστεί στα κοινοβούλια και μόνο τότε θα μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα, σκληρή δουλειά αυτή είναι η μόνη λύση".
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το Bloomberg, επιδιώκεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας.
Στόχος της Αθήνας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος Μαΐου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλλει επικαιροποιημένες προτάσεις.
Το μέγαρο Μαξίμου δείχνει διάθεση για συμβιβασμούς όχι όμως σε θέματα που αποτελούν τον πυρήνα του μνημονίου. Σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης ότι έχει διανύσει τον μισό δρόμο σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, έχει υποχωρήσει σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group με νέα τηλεδιάσκεψη, σε συνέχεια της χθεσινής που διεξήχθη μετά από οδηγίες του Αλ. Τσίπρα προς τον επικεφαλής των διαπραγματευτών.
Κομβικής σημασίας κρίνεται από την κυβέρνηση ότι είναι η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης όπου είναι πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες, με την ελπιδοφόρα εκτίμηση να κάνει λόγο για ταύτιση τέτοια ώστε να ξεπεραστούν τα "αγκάθια" και να επιτευχθεί συμφωνία.
Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι το χειρότερο σενάριο είναι ο ξαφνικός θάνατος και η χρεοκοπία, συμπληρώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με την Αυγή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει ο βασικός υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στο 18%-19%, με τον χαμηλό συντελεστή να διαμορφώνεται περίπου στο 7%, αλλά μόνο για φάρμακα, ψωμί και γάλα, ενώ άγνωστο παραμένει για το εάν θα διατηρηθεί η έκτπωση του 30% στο ΦΠΑ στα νησιά.
Στο φορολογικό "πακέτο" συμπεριλαμβάνονται η παραμονή του ΕΝΦΙΑ αλλά με μείωση των αντικειμενικών 20% με 30%, η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά του Αιγαίου, ειδικό τέλος διανυκτέρευσης 1-5 ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία, εφάπαξ φόρος 15-20% για νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, λοταρία για τη συλλογή αποδείξεων, περαίωση παλαιών φορολογικών υποθέσεων, ειδικός φόρος για τις 500 πλουσιότερες οικογένειες, καθώς και η πλήρης ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο Π. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ενέργειας, σημειώνοντας ότι κύκλοι εκτός Ελλάδας θέλουν να "πνίξουν" την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι αυτοί στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτή την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα", είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι "υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, υπέρ ενός υγειούς και ελεύθερου ανταγωνισμού με μια παρατήρηση όμως: απελευθέρωση των αγορών δεν σημαίνει υποβάθμιση και κατάργηση του δημόσιου τομέα στον χώρο της ενέργειας".
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε αδιέξοδο, η Ελλάδα θα αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης.