Σκληραίνει τη στάση της στο εργασιακό και το ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας ακόμη και διά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μηνύματα ότι η υπογραφή συμφωνίας συνδέεται με τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και του ύψους των επικουρικών συντάξεων.
Σκληραίνει τη στάση της στο εργασιακό και το ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας μηνύματα ότι η υπογραφή συμφωνίας συνδέεται με τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και του ύψους των επικουρικών συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του απόψε στο συνέδριο του ΣΕΒ, όρισε ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας να μην υπάρχουν "νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις".
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη οφείλει να στηρίζεται στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικονομική ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, καλώντας τους βιομήχανους να συστρατευθούν στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για "επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των άλλων προστατευτικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων".
"Τα μέτρα αυτά, αντίθετα από ότι υποστηρίζεται από ακραίους κύκλους της Ευρώπη και των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν είναι αντιαναπτυξιακά, αλλά αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια υγιής και δυναμική αναπτυξιακή πορεία" δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στη δική του ομιλία στο συνέδριο του ΣΕΒ, μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων "που ρυθμίζουν αποτελεσματικά την αγορά εργασίας και καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα ξανά βιώσιμο".
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι απαραίτητες σε μια χώρα όπου "λόγω της αδιέξοδης πολιτικής που οι δανειστές επέβαλαν και στην οποία επιμένουν, η απασχόληση έχει καταρρεύσει, η κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχει δεχθεί πλήγμα με το PSI, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας γιγαντώνεται και η προοπτική νέων μειώσεων συντάξεων -τις οποίες οι δανειστές προσδοκούν κι εμείς αρνούμαστε- θα το αύξανε κι άλλο καθώς θα ενέτεινε την υφεσιακή δίνη".
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης προειδοποίησαν ακόμη και για μονομερή νομοθέτηση του παγώματος της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Την ίδια ώρα, τα ταμεία του Δημοσίου στεγνώνουν, με τους "Financial Times" να αποκαλύπτουν, μετά τη δραματική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το ταμείο την περασμένη εβδομάδα, εάν δεν καταβαλόταν μέρος της βοήθειας, τα σχέδια των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ να παρουσιάσουν στην Αθήνα μια λύση υπό τη μορφή τελεσιγράφου, την οποία η κυβέρνηση είτε θα αποδεχθεί είτε θα απορρίψει.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο ΔΣ του Ταμείου για την Ελλάδα. Αξιωματούχοι με γνώση της διαπραγμάτευσης δήλωναν στους "Financial Times" ότι το σχέδιο που εξετάζουν θα θυμίζει το τελεσίγραφο προς την Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Η ιδέα μιας πρότασης τύπου Κύπρου στις ελληνικές αρχές κερδίζει δυναμική σε ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνεδρίαση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διέψευσε τα σενάρια για μοντέλο Κύπρου, έστειλε όμως μήνυμα ότι τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν στο διάλογο.
Η Αθήνα ελπίζει σε πολιτική συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει τη ρευστότητα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, ωστόσο το Βερολίνο διά του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και οι Βρυξέλλες διά του εκπροσώπου της Κομισιόν Μ. Σχοινά, παρέπεμψαν και πάλι σήμερα στην τεχνική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Αισιόδοξοι για λύση στις επόμενες ημέρες δήλωσαν πάντως ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.