Τραγική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με γιατρούς και νοσηλευτές να κατεβαίνουν αύριο Τετάρτη σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, από κοινού με το προσωπικό του ΕΚΑΒ, εκπέμποντας δραματικό SOS για το ΕΣΥ που -όπως καταγγέλλουν- καταρρέει.
Τραγική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με γιατρούς και νοσηλευτές να κατεβαίνουν αύριο Τετάρτη σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, από κοινού με το προσωπικό του ΕΚΑΒ, εκπέμποντας δραματικό SOS για το ΕΣΥ που -όπως καταγγέλλουν- καταρρέει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ευαγγελισμό από τις 15 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 9 και στο νοσοκομείο ΚΑΤ δεν υπάρχει βαμβάκι εδώ και 5 μήνες.
Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας -όπου οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν τις 350- από τις 11 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνον οι 7, 4 κρεβάτια στη ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, ενώ λόγω της υποχρηματοδότησης, τα ιατρικά μηχανήματα, ακόμα και αυτά που είναι μέσα στα χειρουργεία, δεν συντηρούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα είτε να χαλάνε είτε να υπολειτουργούν.
Βίντεο – ντοκουμέντο, μάλιστα, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του MEGA καταγράφει εικόνες διάλυσης και εγκατάλειψης στις εγκαταστάσεις του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας.
Στο βίντεο φαίνονται πόρτες με σπασμένα τζάμια, γκρεμισμένα ντουβάρια, σοβάδες έτοιμοι να πέσουν και καλώδια ακάλυπτα ή να κρέμονται σε διαδρόμους. Επίσης, ιατρεία σε υπόγεια που θυμίζουν περισσότερο… γκαράζ παρά νοσοκομείο και ψυγεία με ακριβά φάρμακα που βρίσκονται εκτεθειμένα στη μέση ενός διαδρόμου όπου έχουν πρόσβαση οι πάντες.
Όπως δηλώνει στο MEGA o εκπρόσωπος των ιατρών του νοσοκομείου Πάνος Παπανικολάου, "στα χειρουργεία είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένας τραυματιοφορέας και μια βοηθός νοσηλεύτρια κίνησης να είναι ταυτόχρονα σε τρεις αίθουσες και να τρέχουν με… τα πατίνια!".
Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" στη Θεσσαλονίκη τον ρόλο της υποδοχής των ασθενών αναλαμβάνουν ακόμη και… υδραυλικοί. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει, το προσωπικό δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με άσχετες ειδικότητες να επιβαρύνονται με το καθήκον της ηλεκτρονικής εισαγωγής των ασθενών και την προώθησή τους στον κατάλληλο γιατρό.
Το γεγονός παραδέχεται ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι "ανεξάρτητα από το τι ειδικότητα έχει ο καθένας, πρέπει να προσφέρει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη", με την προϋπόθεση -όπως λέει- "σε καμία περίπτωση να μην μπαίνει κίνδυνος για τους ασθενείς".