Σε ανησυχητικά επίπεδα ανέβασαν το αίτημά τους οι δανειστές αναφορικά με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ οι δανειστές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να φτάσει στο 11% ή 12% και σε αυτόν να υπάγονται φάρμακα, βιβλία, Τύπος, ξενοδοχεία και βασικά είδη διατροφής.
Σε ανησυχητικά επίπεδα ανέβασαν το αίτημά τους οι δανειστές αναφορικά με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ οι δανειστές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να φτάσει στο 11% ή 12% και σε αυτόν να υπάγονται φάρμακα, βιβλία, Τύπος, ξενοδοχεία και βασικά είδη διατροφής.
Πηγές αναφέρουν πως στον βασικό συντελεστή του 23% οι δανειστές ζητούν να πάνε όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και όλα τα υπόλοιπα είδη που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή του 13%, όπως τα αναψυκτικά αλλά και οι ιατρικές υπηρεσίες.
Στόχος των δανειστών είναι να υπάρξει όφελος 528 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου, που μπορεί να συναντήσει κανείς σε άλλες περιοχές ανά την Ευρώπη, ο δημοσιονομικό όφελος εκτιμάται στα 347 εκατ. ευρώ.
Στις προτάσεις των δανειστών η Αθήνα ρίχνει στο τραπέζι αντιπρόταση για τρεις συντελεστές. Ένας υπερμειωμένος στο 7% για φάρμακα, βιβλία, Τύπο και κάποια βασικά τρόφιμα, ένας μειωμένος στο 14% στον οποίο θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και οτιδήποτε υπάγεται σήμερα στο 13%.
Πηγές τονίζουν πως η ελληνική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει τις σκέψεις για έκπτωση 3% σε όσους πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και γι αυτό αναζητείται νομική φόρμουλα. Η κυβέρνηση επιθυμεί βασικό συντελεστή στο 22%, ωστόσο αν πετύχει τους δύο άλλους συντελεστές, μπορεί να παραμείνει στο 23%.
Επιπλέον, αναζητείται η φόρμουλα για την επιστροφή φόρου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, όταν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς το φθινόπωρο. Στο πεδίο του ασφαλιστικού, οι δανειστές ζητάνε ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων χωρίς μεταβατική περίοδο, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, που οδηγεί σε νέες μειώσεις.
Η Αθήνα επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν νέες Αναλογιστικές μελέτες και αντιπροτείνει "πάγωμα" και όχι κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση πρόωρων συντάξεων αλλά όχι στα θεμελιωμένα δικαιώματα, καθώς και διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων.
Στο πεδίο του Εργασιακού, οι δανειστές ζητούν την άρση όλων των διοικητικών εμποδίων στις ομαδικές απολύσεις, όπως επίσης να μη γίνει καμία αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Η ελληνική πλευρά επιμένει σε νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, με βάση την έκθεση του ILO, όπως και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.