Σοβαρές είναι οι διαφωνίες για το θέμα του ΦΠΑ στο Brussels Group μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τους τελευταίους να εγείρουν συνεχώς απαιτήσεις.
Σοβαρές είναι οι διαφωνίες για το θέμα του ΦΠΑ στο Brussels Group μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τους τελευταίους να εγείρουν συνεχώς απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές, με τον χαμηλό στο 11 ή το 12% και τον υψηλό στο 23%.
Στον χαμηλό θα μπουν τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος και τα ξενοδοχεία που σήμερα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
Στο βασικό συντελεστή 23% θα πρέπει να μπουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ που σήμερα είναι στο 13%, αλλά και ό,τι άλλο είναι στο 13% π.χ. αναψυκτικά και ιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους δανειστές, από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 528 εκατ. ευρώ και από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου 347 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι "απορρίπτει απολύτως" το ενδεχόμενο δύο συντελεστών.
Από την πλευρά της η Αθήνα προτείνει υπερμειωμένο συντελεστή 7%, στον οποίο θα υπαχθούν φάρμακα. βιβλία, Τύπος και τρόφιμα, μειωμένος συντελεστής 14% -στον οποίο θα πάνε τα υπόλοιπα τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία και ό,τι υπάγεται σήμερα στο 13%- και βασικός συντελεστής 22%.
Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι αναζητείται νομική φόρμουλα για έκπτωση 3 μονάδων για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ως επιστροφή κεφαλαίου.