Το αποκαλυπτικό οδοιπορικό του MEGA στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.
Το αποκαλυπτικό οδοιπορικό του MEGA στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.
Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε εικόνες που προκαλούν σοκ στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου “Γεννηματά”, όπου τοίχοι και ταβάνια καταρρέουν από την υγρασία.
Την ίδια ώρα, χαλασμένοι ανεμιστήρες κρέμονται πάνω από κρεβάτια των ασθενών. Στο τμήμα με τα επείγοντα περιστατικά, λόγω των τραγικών ελλείψεων, η υποδοχή των ασθενών δεν γίνεται από γιατρό ή νοσηλευτή, αλλά από διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμη και από ψυκτικούς ή υδραυλικούς, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος των εργαζομένων στο “Γεννηματάς” Πέτρος Κετικίδης.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει πως δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι περιορίζονται στην καταγραφή των ασθενών και δεν κάνουν διάγνωση.
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Οδυσσέας Κάτσικας, γιατί όπως λέει αυτοί που κάνουν την καταγγελία υποτιμούν τους υδραυλικούς.
“Αν έρθετε εσείς και πείτε πονάει η κοιλιά μου ωραία θα το πείτε στον υδραυλικό και γιατί υποτιμάν τον υδραυλικό που μπαίνει μια φορά το μήνα αν μπει”, δηλώνει.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι τραγικές, αφού λείπουν 170 νοσηλευτές και 20 γιατροί, με αποτέλεσμα καθημερινά τρεις από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες να μην λειτουργούν. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι η αναμονή για μια αρθροσκόπηση ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τους έξι μήνες.
Τραγική είναι η κατάσταση και στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο, όπου οι καρκινοπαθείς δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν τα φάρμακά τους, καθώς φέτος ο προϋπολογισμός του φαρμακείου μειώθηκε κατά 4 εκατομμύρια ευρώ.
“Το φάρμακο αν είναι από το εξωτερικό πρέπει να το πληρώσει ο ασθενής αν είναι εντός Ελλάδας μπορεί να μην το έχει το νοσοκομείο γιατί δεν το συμφέρει”, δηλώνει η Περσεφόνη Μήττα, πρόεδρος καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης.
Η αναμονή για τα γενικά χειρουργεία φτάνει ακόμη και τον ένα μήνα, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, λείπουν 30 γιατροί και 100 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα 28 κρεβάτια να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. “
Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους αρρώστους που περιμένουν για νοσηλεία”, παραδέχεται η πρόεδρος των εργαζομένων στο Θεαγένειο νοσοκομείο, Αθηνά Γραμματικοπούλου.
Παρόμοια εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ, όπου εξαιτίας της έλλειψης υλικών, η αναμονή για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και τους εννέα μήνες.
Την ίδια ώρα, οι επεμβάσεις για καταρράκτη, έχουν πλέον σταματήσει, λόγω έλλειψης ενδοφακών, απουσία υλικών αναστολή λειτουργίας”, όπως τονίζει στο MEGA o Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος νοσοκομειακής επιτροπής.