Θετικά είναι τα μηνύματα από τους Έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Group που αναχώρησαν χθες από τη βελγική πρωτεύουσα ολοκληρώνοντας ακόμα έναν κύκλο διαπραγματεύσεων με τους τεχνοκράτες των θεσμών
Θετικά είναι τα μηνύματα από τους Έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Group που αναχώρησαν χθες από τη βελγική πρωτεύουσα ολοκληρώνοντας ακόμα έναν κύκλο διαπραγματεύσεων με τους τεχνοκράτες των θεσμών.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλης Σπινθουράκης, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου την Τρίτη και εκτιμούν πως μια συμφωνία θα είναι ορατή ως το τέλος της εβδομάδας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της λέγοντας:
"Η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ είναι τριών ταχυτήτων, 7%, 14% και 22%, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος. Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ".
Στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα "αγκάθια" του ασφαλιστικού, των συντάξεων αλλά και ορισμένα που έχουν να κάνουν με τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, εκτίμησε πως υπάρχει συμφωνία σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τόνισε:
"Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα τελειώσουμε. Δύο είναι τα σημεία αιχμής αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω κατά πόσο αυτά τα δύο σημεία είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια αποτυχία της όλης διαπραγμάτευσης. Έχοντας υπόψιν ότι είμαστε σύμφωνοι σε ένα σύνολο της τάξης του 85% και 90 δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν το 10% να αναστείλει τη συμφωνία που ετοιμάζεται εδώ και καιρό και με πάρα πολύ δουλειά".
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο BBC είπε πως το 1/4 της διαδρομής που απομένει πρέπει να το διανύσουν οι δανειστές , ενώ ο Γ. Βούτσης ξεκαθάρισε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ότι εάν δεν αλλάξει κάτι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο είπε πως τη λύση πρέπει να τη βρει η Ελλάδα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο τέως Διοικητής Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ, Άλαν Γκρίσσπαν, τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λέγοντας: "Όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της ευρωζώνης. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να 'αποζημιωθεί'. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδίας και το Λουξεμβούργο".
Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Public Issue για την "Αυγή" το 59% των πολιτών ζητά να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ το 37% ζητά να υπάρξουν και υποχωρήσεις. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία (89%) απαντά πως δεν χρειάζονται εκλογές σε αντίθεση με το 10% που ζητά προσφυγή στις κάλπες.