Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στη διαπραγμάτευση αναπτύσσονται με έντονο τρόπο τις τελευταίες ώρες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στη διαπραγμάτευση αναπτύσσονται με έντονο τρόπο τις τελευταίες ώρες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναμενόταν η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε ένα ιδιαίτερα σκληρό κείμενο με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση έναντι των δανειστών, να εγγυηθεί ότι δεν θα "πνίξει" τον ελληνικό λαό και δεν θα πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην εισήγησή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε:
"Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα=καταστροφή".
Απαντώντας στην εσωκομματική κριτική ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε:
"Στις 12 Μαΐου ήξεραν ότι δεν θα πληρώσουμε το ομόλογο. Μην λέτε ότι δεν διαπραγματευόμαστε. Το μόνο που είναι στο τραπέζι τώρα είναι μια δύσκολη λύση που θα μας στοιχίσει πολιτικά. Ούτε αυτή η λύση είναι σίγουρη. Δεν θα μας τη δώσουν αν δεν τους προκαλέσουμε φόβο. Διαπραγματευόμαστε με λογική και στρατηγική".
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε από τα μέλη και τους βουλευτές του κόμματος να μην φανούν κατώτερη των περιστάσεων και να κρατήσουν την κυβέρνηση, τον λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο και ενωμένο, σημειώνοντας:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτά τα ποσοστά και ο Τσίπρας έχει αυτή την απήχηση επειδή επιδιώκουν λύση εντός του ευρώ, όχι ρήξη, χρεοκοπία και δραχμή. Οι επιλογές είναι δυο, δύσκολος συμβιβασμός ή ρήξη και χρεοκοπία. Η χρεοκοπία είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή. Είναι αντίθετη με το πρόγραμμά μας και τη λαϊκή εντολή. Θα οδηγήσει την αριστερά 50 χρόνια πίσω".
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, αναρωτήθηκε μήπως η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτη τη δυναμική του αποτελέσματος των εκλογών και τόνισε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μια σχετικά καλή συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η συνέχεια της πρότερης κατάστασης και εξέφρασε την άποψη να κατατεθούν ορισμένα νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία των δανειστών.
Ο Π. Σκουρλέτης είπε πως μερικές φορές είναι σχιζοφρενικό το μήνυμα που δίνει στον κόσμο το κόμμα και πρέπει να υπάρξει κλίμα ενότητας σε πολιτική βάση.
"Να περάσουν άμεσα τα εργασιακά ανεξάρτητα από τη συμφωνία. Να ψηφιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων", υποστήριξε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την πρότασή του για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή:
"Οι δανειστές μας δυσκολεύουν λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που δεχτήκαμε πήρε τη μορφή αναβολής της χρηματοδότησης. Άρα η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη. Η ρήξη έχει τέσσερις άξονες, άρνηση πληρωμής, εθνικοποίηση τραπεζών, τέλος στην λιτότητα,έξοδος από νομισματική ένωση. Για την έξοδο υπάρχουν γνώσεις και είναι διαχειρίσιμη".