Για "ασφυκτική" πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς σχετικά με τα νησιά έκανε λόγο απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του ΦΠΑ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί γι' αυτό "εις το διηνεκές".
Για "ασφυκτική" πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς σχετικά με τα νησιά έκανε λόγο απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του ΦΠΑ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί γι' αυτό "εις το διηνεκές".
"Θέλω να σας πληροφορήσω οτι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, όλες αυτές τις εβδομάδες και σήμερα, και σήμερα το τονίζω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, η πίεση είναι ασφυκτική", τόνισε.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ στα νησιά ή οπουδήποτε αλλού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου "έτσι ώστε να υπάρχει μια απόλυτη βεβαιότητα για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν" αλλά συμπλήρωσε ότι "δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν πέρα από την προσωπική μου δέσμευση ότι θα παλέψουμε ώστε η νησιωτική πολιτική μας να είναι τέτοια που να συνάδει με τις αγωνίες και τις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου".
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι "παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρ'ηματα της δικής μας πλευτάς, τα οποία τα καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο του πρωθυπουργού όταν μιλάει με αρχηγούς κρατών, στο δικό μου, στο πλαίσιο του Eurogroup, στο πλαίσιο του Brussels Group των τεχνικών κλιμακίων μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα επίχειρήματά μας είναι αδιάσειστα, γνωρίζετε ότι υπουργοί Οικονομικών όπως της Ισπανία και άλλων χωρών μου παραδέχονται ότι και για τα δικά τους νησιωτικά συμπλέγματα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ και υπάρχει απόλυτο σκεπτικό γι' αυτό, ένα ακράδαντα σωστό και στιβαρό σκεπτικό γι' αυτό".
Πρόσθεσε ότι παρατηρείται αναλγησία διαχωρίζοντας ωστόσο τους εταίρους της χώρας από τους θεσμούς και ταυτίζοντας την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την μνημονιακή εποχή, ευχόμενος να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς "στο πλαίσιο της μνημονιακής αναλγησίας".
"Και όμως βλέπουμε", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Οικονομικών, ότι "στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί, όχι οι ομόλογοί μας, οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί, γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία επιτέλουν να απελευθερωθούμε από αυτή τη μνημονιακή δέσμευση και αυτή η διαπραγμάτευση να είναι η τελευταία με τους θεσμούς στο πλαίσιο αυτής της μνημονιακής αν θέλετε αναλγησίας".
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ευέλικτοι" και έκανε λόγο για υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να δει "τα νησιά πιο συνολικά".
"Δεν θα υποχωρήσουμε σε μια βασική αρχή, ότι άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, της Κω, της Ρόδου και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην ηπειρωτική Γερμανία, στην ηπειρωτική Γαλλία. Η αρχή μας είναι ότι αν θέλουμε να διατηρηθεί ο πολιτισμός των νησιών, αν θέλουμε να υπάρχει οικονομία πραγματική και όχι απλώς να είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για ξένους τουρίστες η νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει μια αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά η οποία να είναι ιδιαίτερη για τα νησιά, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, ιδίως του κόστους μεταφοράς, αυτό που προτίθεμαι τουλάχιστον ως υπουργός Οικονομικών να κάνω και θα ήθελα να σας προσκαλέσω και εσάς και όλους τους βουλευτές των νησιών να συμμετάσχετε είναι μια πραγματική διαβούλευση όπου θα ξανατοποθετήσουμε από μηδενική βάση αν θέλετε το μέγα ερώτημα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών", κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Βαρουφάκης.
"Το πρόβλημα με τους θεσμούς, είτε τους λέμε θεσμούς είτε τους λέμε τρόικα είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι' αυτό χρειάζεται αυτή να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και από εδώ και πέρα να διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Και όχι στο πλαίσιο ενός παρανομικού αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης το οποίο δεν εμπίπτει και δεν συνάδει καν με τις ευρωπαϊκές αρχές", είπε.
Απάντηση για 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια ανέφερε ότι θα είναι μέσα στη συμφωνία με κάποιες τροποποιήσεις, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του με το να δοθούν και τα 14 σε μια εταιρεία.
"Ως οικονομολόγος αυτή τη στιγμή έχω ένα πρόβλημα με την ιδέα ότι 14 περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται στην ίδια εταιρεία. Δεν ξέρω καμία άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει συμβεί αυτό", επισήμανε.