Ο υπουργός Οικονομικών, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, μιλώντας στην εφημερίδα "Αυγή" δήλωσε πως είναι αδύνατον να περιμένεις 2 δισ. επιπλέον έσοδα απο την φορολόγηση μιας κοινωνίας που υποφέρει απο την λιτότητα.
Με το μεγάλο αγκάθι στη συμφωνία Αθήνας – δανειστών να είναι σε αυτή τη φάση ο ΦΠΑ και τα έσοδα που θα φέρει στα ταμεία του κράτους, δεδομένου ότι οι δανειστές ζητούν δυο συντελεστές και πρόσθετα έσοδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ και η Αθήνα αντιπροτείνει 3 συντελεστές και επιπλέον έσοδα σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εφημερίδα "Αυγή" δήλωσε πως είναι αδύνατον να περιμένεις 2 δισ. επιπλέον έσοδα απο την φορολόγηση μιας κοινωνίας που υποφέρει απο την λιτότητα.
"Σε μια Οικονομία που βρίσκεται στη δίνη του αποπληθωρισμού και των χρεών (ιδιωτικών και δημοσίων) με φορολόγηση που βαραίνει τους μη έχοντες, πως θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ μέσα από την έμμεση φορολογία (που πλήττει εξ ορισμού κι άλλο τους μη έχοντες) χωρίς να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στον "κινητήρα" της Οικονομίας – στην παραγωγή και στις αγορές;" υπογραμμίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Αθήνα και δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν στο βασικό, δηλαδή στο πόσα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι αλλαγές που φέρνει θα αποδώσουν 960 εκατ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται υπέραρκετά, αλλά οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να εξασφαλιστούν 1,8 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές "παίζουν" μεταξύ 10- 13% στο χαμηλό και 20- 23% στο βασικό, ανάλογα με το ποιά αγαθά και υπηρεσίες θα επιβαρύνονται λιγότερο.
Η Αθήνα επιμένει σε 3 συντελεστές, με μικρές παραλλαγές: 6- 6,5% για φάρμακα, Πολιτισμό, 11- 12% όπου θα υπαχθούν εστίαση, ξενοδοχεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τρόφιμα και 22% που θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα.
Εκτιμάται πάντως, ότι θα παιχθεί θρίλερ για το αν θα υπαχθούν όλα τα τρόφιμα ή μόνο βασικά είδη στο μεσαίο συντελεστή 11- 12%.
Ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί αν θα καταργηθεί από φέτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι χαρακτηρίζουν σχεδόν αδύνατο αυτό το σενάριο. Το κακό είναι ότι ακόμα και η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μπορεί να προκαλέσει στραβλώσεις και αδικίες. "Όσο δεν καταργείται νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και βρεθούν ισοδύναμοι φόροι από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και από προοδευτική φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα διαφεύγουν", σημειώνει σχετικά.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η μείωση των τιμών ζώνης δεν οδηγεί απαραίτητα σε μείωση φόρου.
Για παράδειγμα για ακίνητο σε τιμή ζώνης 1.950 ευρώ/τ.μ., ακόμα κι αν γίνει μείωση της τιμής κατά 20%, ο φόρος θα είναι ακριβώς ο ίδιος με πέρσι. Στην πραγματικότητα, η μείωση της τιμής ζώνης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 23% για να μειωθεί ο φόρος.
Ευνοούνται όσοι βρίσκονται στα όρια των κλιμακίων του ΕΝΦΙΑ, αφού η όποια μείωση θα τους μεταφέρει σε χαμηλότερο συντελεστή.
Όσοι έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές, όπου αναμένεται μεγαλύτερη μείωση των τιμών ζώνης, καθώς και όσοι έχουν πολλά ή και ακριβά ακίνητα, αφού με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είτε θα απαλλαγούν είτε θα πληρώσουν μικρότερο συμπληρωματικό φόρο.