Πάρα πολύ μικρή με αρχική καταβολή μόνο μιας προκαταβολής θα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα που αναμένεται να συστήσουν οι πέντε σημαντικότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη όπως τόνισε στο MEGA ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Πάρα πολύ μικρή με αρχική καταβολή μόνο μιας προκαταβολής θα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα που αναμένεται να συστήσουν οι πέντε σημαντικότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη όπως τόνισε στο MEGA ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
"Όσον αφορά το κόστος, αυτό που θα πρέπει να πληρώσουμε ως συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα παγκόσμια τράπεζα είναι πολύ χαμηλό, πιθανότατα να μιλάμε χωρίς να θέλω να είμαι αυτή την ώρα ακριβής γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα, πιθανότατα να μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αλλά όποιο και αν είναι αυτό το κόστος αυτό θα μπορεί να αποπληρωθεί σταδιακά. Θα υπάρχει μια προκαταβολή όπως μου εξήγησαν 10% και από εκεί και πέρα σταδιακά θα μπορεί να αποπληρωθεί με δόσεις το υπόλοιπο", είπε.
Πρόκειται για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική με την τράπεζα να έχει ως έδρα τη Σαγκάη και την Ελλάδα να ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα συμμετοχής προκειμένου αμέσως μετά να αντλήσει κεφάλαια για επενδύσεις.
Το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι 50 δισ. δολάρια και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα 100 δισ. δολάρια.
Το θέμα της σύστασής της αναμένεται να συζητηθεί σε σύνοδο των 5 χωρών τον Ιούλιο στην Ούφα της Ρωσίας. Στόχος της τράπεζας είναι να βοηθά τις χώρες να αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις ρευστότητας αλλά και να χρηματοδοτούν επενδύσεις.
Στο τραπέζι όμως των συζητήσεων του Έλληνα υπουργού με τον Ρώσο αξιωματούχο βρέθηκε και ο ελληνικός αγωγός.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε πως το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία και ορόσημο για την υπογραφή της συμφωνίας πιθανώς να είναι το Διεθνές οικονομικό Forum που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου όπου μάλιστα επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι συζητήσεις προχώρησαν και για την πιστωτική διευκόλυνση που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες στην ελληνική εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.
"Η υπόθεση του αγωγού προχωράει καλά, είμαστε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που ενδεχομένως να υπογραφεί στο forum που θα γίνει στην Πετρούπολη, είμαστε σε πολύ καλό σημείο επίσης όσον αφορά τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που μπορεί να δοθούν στην ελληνική εταιρία που θα συμμετάσχει στον αγωγό", σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Ο ελληνικός αγωγός το κόστος κατασκευής του οποίου αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ δημιουργώντας περίπου 20.000 θέσεις εργασίας θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα από τους Κήπους του Έβρου, θα διασχίσει όλη την Μακεδονία και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πρόκειται να μεταφέρει μέσω Σκοπίων το ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη με σχεδιαζόμενη κατάληξη στην Αυστρία ή και την Ουγγαρία.