Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος για τα μέτρα που πρέπει να αποδεχτεί ή όχι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος για τα μέτρα που πρέπει να αποδεχτεί ή όχι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές στην έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή.
Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, λίγες μόλις ώρες μετά την πενταμερή στο Βερολίνο, ο Αλέξης Μητρόπουλος εκτίμησε πως “η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την 5η αξιολόγηση και δεν θα αποφύγει και μέτρα που έχουν να κάνουν, δυστυχώς με το εργασιακό και συνταξιοδοτικό, συμφωνα με όσα πληροφορήθηκα ότι απαίτησαν χθες οι δανειστές”.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, “στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία συμφωνία που εκτιμάμε ότι συνιστά έναν έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό”, όπως είπε.
Στην ίδια γραμμή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που μίλησε για εκλογές αν χαθεί για την κυβέρνηση η δεδηλωμένη. “Μία συμφωνία από την οποία θα προκύψει η πολιτική διακυβέρνηση την επόμενη 4ετία και για την εφαρμογή, της οποίας θα χρειαστούν εκτελεστικοί νόμοι και άλλες πράξεις είναι δυνατόν να ψηφιστεί από τη μειοψηφία της κυβερνώσας παράταξης και να στηριχτεί σε άλλα κόμματα; Αυτό σημαίνει συγκυβέρνηση”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι υπάρχει προσφυγή στο λαό.
Συμφωνία, που θα έχει τη μορφή σκληρού τελεσιγράφου, βλέπει και ο ιστότοπος ISKRA, που απηχεί τις θέσεις της αριστερής πλατφόρμας και καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει οτιδήποτε δεν είναι συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι σε τελεσίγραφα είπε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εστιάζοντας στην πολιτική λύση του ζητήματος. “Τώρα που κορυφώνεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είναι η ώρα των ηγετών και της συλλογικής ευθύνης. Δεν χωρούν τελεσίγραφα, από πουθενά”, έραψε στο Twitter.
Σε δηλώσεις του, λίγο αργότερα, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο για “Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού” που απαντούν όταν η κυβέρνηση τους παρουσιάζει τα στοιχεία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας πως “αν αυτή είναι η πραγματικότητα, τότε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Εμείς επιμένουμε στην πίστη μας”.
"Νερό" στο "μύλο" της δημόσιας συζήτησης για το ενδεχόμενο εκλογών έριξε και ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποιος πήγε και ένα βήμα πιο πέρα δίνοντας και πιθανή ημερομηνία εκλογών την 28η Ιουνίου.
"Πιστεύω 28 Ιουνίου κρατήστε την ημερομηνία, κοντός ψαλμός αλληλούια θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά την μεγάλη συμφωνία", είπε στον ρ/σ Παραπολιτικά.
Το ερώτημα που θα θέσει η κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογών περιέγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος λέγοντας ότι θα είναι "υποταγή ή πλήρης ρήξη".
"Εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία τότε η μοναδική λύση που μπορεί να υπάρξει είναι προσφυγή στον ελληνικό λαό. Το βασικό ερώτημα θα είναι υποταγή ή πλήρης ρήξη", είπε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.
Συμφωνία που θα έχει τη μορφή σκληρού τελεσιγράφου βλέπει και ο στότοπος ΙΣΚΡΑ που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και καλει την κυβέρνηση να απορρίψει οτιδήποτε δεν είναι συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
"Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα «τροϊκανά» τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει", ανέφερε.