Στην κατάθεση σχεδίου πρότασης για συμφωνία στους θεσμούς προχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας "φρένο" στην σεναριολογία περί τελεσιγράφου προς την Αθήνα μετά την χθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο.
Στην κατάθεση σχεδίου πρότασης για συμφωνία στους θεσμούς προχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας "φρένο" στην σεναριολογία περί τελεσιγράφου προς την Αθήνα μετά την χθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο.
"Μετά την τελευταία εξέλιξη και την κατάθεση από την ελληνική πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρότασης για συμφωνία που αρμοδίως ετέθη χθες βράδυ στους θεσμούς, εμείς δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο, όπως όριζε η απόφαση του Eurogroup η Ελλάδα καταθέτει σχέδιο, είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το έαν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Παιδείας, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το σχέδιο, 47 σελίδων, της Αθήνας υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ο Γιώργος Χουλιαράκης και σε αυτό περιλαμβάνονται τα σημεία σύγκλισης αλλά και τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση, με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί των τελευταίων. Στόχος είναι το κείμενο αυτό να αποτελέσει τη βάση για το κείμενο συμφωνίας.
Οι πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι η Αθήνα αποδέχεται δύο συντελεστές ΦΠΑ, στο 11% και στο 22%, με εξαίρεση αρκετών προϊόντων ώστε να πλήττονται τα αδύναμα στρώματα.
Στο ασφαλιστικό εκφράζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η βούληση της Αθήνας να προχωρήσει σε περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά η Αθήνα επιδιώκει να έχει το θεσμικό κεκτημένο άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.
Με την κατάθεση του δικού της σχεδίου η Αθήνα φαίνεται ότι επιχείρησε να προλάβει τις εξελίξεις και να ενισχύσει την αίσθηση ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει σε λύση.
Είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξει μια αντιπρόταση από τος θεσμούς.
Στους εταίρους το "μπαλάκι"
Στις ίδιες δηλώσεις του από το υπουργείο Παιδείας ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά είναι ένα "ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα" και πέταξε το "μπαλάκι" στους εταίρους λέγοντας:
"Συνεπώς το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση ή η επιλογή που μπορεί για κάποιους να είναι η δίαιρεση ακολουθώντας τη στρατηγική του καίσαρα 'διαίρει και βασίλευε'. Μόνο που πολλές φορές αυτές οι βασιλείες δεν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα για τους λαούς", τόνισε.
Έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχει καταθέσει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις".
"Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, αποφασιστικότητα και κινείται πάντοτε έχοντας κατά νου ότι εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που θέλει προοπτική εξόδου από την κρίση, που θέλει λύση όχι απλά συμφωνία και που κυρίως δεν θέλει η χώρα να ξαναγυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων", είπε ο Πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας δήλωσε αισιόδοξος ότι "η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας, θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό".
Μαξίμου: Δεν έχουμε λάβει σχέδιο από τους θεσμούς
Νωρίτερα, κύκλοι του Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, καθώς και ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών.
Δραγασάκης: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα
Απαντώντας στη σεναριολογία περί τελεσιγράφων, μετά την πενταμερή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διεμήνυσε: Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής, να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα – κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016.