Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις προτάσεις των θεσμών μη ρεαλιστικές.
Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις προτάσεις των θεσμών μη ρεαλιστικές.
"Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους πρωτίστως για την κυβέρνηση αλλά και για όλα τα κόμματα. Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πριν λάβει, όπως επισήμανε, τις οριστικές του αποφάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν τη γνώμη τους "με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης" και να απαντήσουν αν καλούν την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών ή αν συντάσσονται εναντίον αυτής.
Κατηγορώ για τις προτάσεις των θεσμών
Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση των τριών θεσμών την οποία του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από δύο ημέρες, σημειώνοντας ότι εξεπλάγη δυσάρεστα:
"Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε υπόψη το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group…Δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 καταστροφικά χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος".
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις προτάσεις των θεσμών, τονίζοντας ότι αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το κοινό έδαφος που οικοδομήθηκε επί τρεις στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και ότι "δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις". Διεμήνυσε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει "σε εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών".
"Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του", είπε ο πρωθυπουργός.
Μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης, όπως επανέλαβε, αποτελεί η πρόταση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση.
"Η πρόταση αυτή αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για έναν συμβιβασμό, δεν αποτύπωσε αυτές καθεαυτές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προσπάθησε να αποτυπώσει τα αποτελέσματα των διαπραγμάτευσεων στο Brussels Group", ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση οριστική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, λύση που θα βάζει τέλος στην πολιτική των εξωπραγματικών πλεονασμάτων και της λιτότητας και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
"Περισσότερο κοντά από ποτέ" σε συμφωνία
"Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας", όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τώρα είμαστε περισότερο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία.
Εξηγώντας αυτή του την αισιοδοξία είπε πως "είναι πλέον σαφές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνικη πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία" στις θέσεις και των άλλων εταίρων.
"Παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων μηνών αντέξαμε, επιμείναμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό", επισήμανε και πρόσθεσε ότι "πλέον μετά και την χθεσινή απόφαση του Ταμείου για μεταφορά των πληρωμών στο τέλος του μήνα είναι πλέον σαφές σε όλους ότικανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη και ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς".
Η στρατηγική της κυβέρνησης
Συνοψίζοντας τέλος τη στρατηγική της κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είπε πως αυτή περιλαμβάνει:
1. Xαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά.
2. Αναδιάρθρωση χρέους.
3. Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού
4. Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας
5. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
6. Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.
Δευτερολογία
Στη δευτερολογία του, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι από τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά, του κ. Θεοδωράκη και του κ. Βενιζέλου διαπιστώνει πως "υπάρχει μια προσδοκία ότι η χώρα θα οδηγηθεί και σύντομα σε τρίτο μνημόνιο και μάλιστα θα το υπογράψει και θα το φέρει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία".
"Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κοινό σας πόθο προκειμένου να δικαιωθείτε και να κρύψετε τις μεγάλες σας ευθύνες", σημείωσε και πρόσθεσε: "Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκεται να ψηφίσει νέο μνημόνιο".
Ο ίδιος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι υπέγραφαν εδώ και πέντε χρόνια όσα έστελναν οι δανειστές χωρίς να διαπραγματεύονται.
"Τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε. Να κλείσουμε τις δεσμεύσεις σας από τα μνημόνια που υπογράψατε αγωνιζόμαστε για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα", είπε, ενώ και σε άλλο σημείο ανέφερε: "Διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας και δεν πρόκειται να δεχθούμε συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους".
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι είναι άσκοπο να συγκρίνεται η πρόταση των δανειστών με την πρόταση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης: "Θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη με την διαφορά ότι η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Προβλέπατε και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2016 και μετά", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Κατέγραψε, πάντως, στα θετικά την άρνηση του κ. Σαμαρά, όπως επισήμανε, να γίνει δεκτή η πρόταση των θεσμών, σημειώνοντας: "Είδαμε μια διαφορετική πτυχή σας. Τον αντιμνημονιακό κ .Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι από την εποχή του Ζαππείου".
"Θέλω να μείνω στο θετικό στοιχείο ότι συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών. Βοηθάει την κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της προσπάθεια", πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη περί χρονικής προθεσμίας μέχρι τις 14 Ιουνίου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει…όριο για εμάς θα είναι η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού".
Για ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η λογική είναι να αυξηθούν τα έσοδα, κυρίως μέσα από την αύξηση της εισπραξιμότητας. Σημείωσε επίσης τη μείωση δύο μονάδων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στην εστίαση από το 13% στο 11%, ενώ για τα ξενοδοχεία είπε ότι προτείνεται αύξηση αλλά όχι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα.
Τριτολογία
Στην τριτολογία του με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, ενώ έκανε λόγο για δύο στρατηγικές στην ΕΕ, μία που θέλει την Ευρώπη της αλληλεγγύης και μία που θέλει την Ευρώπη διχασμένη.
Επισήμανε, δε, ότι είναι "μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα" και "όσοι πιστεύουν ότι αν επικρατήσει η στρατηγική του διχασμού, αυτό θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα", προβλέποντας ότι "η καμπάνα θα χτυπήσει και για τις χώρες του Νότου".
Παρά τις δυσκολίες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αισιοδοξία του για συμφωνία και δήλωσε βέβαιος πως τις επόμενες μέρες η ελληνική θέση και στάση θα δικαιωθεί.