Για "σημαντικές διαφορές" στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ομάδα του οποίου μάλιστα αποχώρησε από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου.
Για "σημαντικές διαφορές" στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ομάδα του οποίου μάλιστα αποχώρησε από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου.
"Έχουμε μείζονες διαφορές στα περισσότερα σημεία-κλειδιά. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος προσφάτως στην άμβλυνση αυτών των διαφορών. Επομένως, είμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία. Να προσθέσω ότι, όπως επανειλημμένως έχει πει η Γενική Διεθύντρια, το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.
O ίδιος τόνισε ότι "η μπάλα είναι κυρίως στο γήπεδο της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή" και πρόσθεσε:
"Aντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει κάποιες νέες προτάσεις. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά λύσεις πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά οι τεχνικές συνομιλίες έχουν τώρα σταματήσει και η αποστολή μας έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες".
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι οι συνομιλίες είναι συνεχείς. "Αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί σε πολιτικό επίπεδο σε αυτό το στάδιο…Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, αλλά τεχνοκρατικός. Έχουμε 188 μέλη και προσπαθούμε πάντα να δουλεύουμε με όλα μας τα μέλη ισότιμα", είπε.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.
Όπως υποστήριξε, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι "βιώσιμα", ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.
"Οι συντάξεις και οι μισθοί αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών πρωτογενών δαπανών της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν για την Ελλάδα να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χωρίς μεταρρυθμίσεις, ιδίως στις συντάξεις. Αναγνωρίζεται απ' όλες τις πλευρές, νομίζω ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία λαμβάνουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, σε ύψος 10% επί του ΑΕΠ ετησίως. Συγκρίνετέ το με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι στο 2,5% επί του ΑΕΠ. Η κύρια σύνταξη στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με της Γερμανίας και οι άνθρωποι κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται σχεδόν έξι χρόνια νωρίτερα στην Ελλάδα απ' ό,τι στη Γερμανία", σημείωσε.
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως "αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος (σ.σ. της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα".
"Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία" πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.