Στον ΦΠΑ θα ρίξει το βάρος των εσόδων η κυβέρνηση ώστε να φέρει στα ταμεία τα 5,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία και να καταφέρει να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις.
Στον ΦΠΑ θα ρίξει το βάρος των εσόδων η κυβέρνηση ώστε να φέρει στα ταμεία τα 5,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία και να καταφέρει να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις.
Μέχρι στιγμής οι θεσμοί αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν τις προβλέψεις της Αθήνας για αύξηση της εισπραξιμότητας με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και ζητούν μόνο από τον ΦΠΑ σίγουρα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ με αυξήσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Το πρώτο σενάριο, για να ανέβουν τα έσοδα από το ΦΠΑ κοντά σε αυτά που ζητούν οι δανειστές, είναι η αύξηση στους δύο πρώτους συντελεστές, σε σχέση με το τελευταίο σχέδιο. Ο μικρός από το 6,5% θα πάει στο 7% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε Φάρμακα, βιβλία, Θέατρα. Ο μεσαίος θα πάει από το 12% στο 13% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση. Ο υψηλός συντελεστής παραμένει στο 23% και θα υπάγονται επεξεργασμένα – συσκευασμένα τρόφιμα και όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Το δεύτερο σενάριο πέρα από την αύξηση των δύο πρώτων συντελεστών, έχει μια ακόμα επιβάρυνση. Προβλέπει τη μετάταξη της εστίασης από το 13% στο 23%, δηλαδή εκεί που είχε βρεθεί το 2011. Η κυβέρνηση προσδοκά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο περίπου 288 εκατ. ευρώ. Η μετάταξη της εστίασης στο 23% θα φέρει άλλα 150 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά των ξενοδοχείων στο 13% προσθέτει άλλα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση του ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρει άλλα 350 εκατ. ευρώ.
Αυτό που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση είναι ότι οι δανειστές ζητούν παρεμβάσεις στο ΦΠΑ που αγγίζουν τα 2,2 δισ ευρώ, έτσι ώστε να εισπραχθούν τελικά 1,8 δισ ευρώ, υπολογίζοντας "διαρροή" 20%. Επιπλέον, θεωρούν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί αν η ενέργεια, δηλαδή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, πάνε από το 13% στο 23%, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει.
Πάγια θέση των δανειστών είναι ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές: ένας χαμηλός 10%- 11%, που θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βασικά τρόφιμα και βασικός συντελεστής 20%- 21%, που θα υπάγονται λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστίαση, ξενοδοχεία κι όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Το καλάθι της νοικοκυράς πάντως αναμένεται να γίνει έτσι κι αλλιώς πιο ακριβό, καθώς ακόμα και με το… καλό σενάριο της ελληνικής πρότασης, τρόφιμα που δεν λείπουν από το τραπέζι ενός νοικοκυριού θα επιβαρύνονται με 23%.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, αυξήσεις 8- 10% στα βασικά είδη διατροφής. Αυξήσεις έρχονται σε ζυμαρικά, ρύζια, κονσέρβες, συσκευασμένα όσπρια, φρυγανιές – ψωμί τόστ, κομπόστες, σάλτσες, γλυκά – μαρμελάδες και αναψυκτικά. Υπολογίζεται ότι το βάρος που θα πρέπει να σηκώσουν τα νοικοκυριά ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ.