Περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα που φτάνουν τα δυο δισ. ευρώ ετησίως, ζητούν οι δανειστές όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και αυτό παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών. Δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο, τις συντάξεις απαντά η κυβέρνηση
Περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα που φτάνουν τα δυο δισ. ευρώ ετησίως, ζητούν οι δανειστές όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και αυτό παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών.
Δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο, τις συντάξεις απαντά η κυβέρνηση, με τον Γιώργο Ρωμανιά περιγράφοντας το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, να δηλώνει πως οι γραμμές μας είναι "κοκκινότατες" , καθώς μέχρι σήμερα κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνουν:
Κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων μέσα σε 15 μέρες, από 1 Ιουλίου του 2015
Μείωση επικουρικών συντάξεων με επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Αύξηση εισφοράς συνταξιούχων για περίθαλψη από 4% σε 6%
Κατάργηση του ΕΚΑΣ
Νέα μείωση στις κύριες με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από 1/1/2015 σύμφωνα με νόμο του 2010.
"Οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες δραστικές μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, για κατάργηση του ΕΚΑΣ και για κατάργηση από την 1η Ιουλίου του 2015 όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς μεταβατικό χρονικό διάστημα και χωρίς προστασία των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι απάνθρωπες, αντικοινωνικέ και ως εκ τούτου απαράδεκτες" δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλης.
Βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των ώριμων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η πρόταση της περιλαμβάνει:
Για τις πρόωρες, σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 6 μήνες από το 2016 έως 2022
Πέναλτι για πρόωρες που φθάνει, για όσους θέλουν να φύγουν νωρίτερα σε μείωση σύνταξης κατά 46% αν θέλει κάποιος να φύγει 6 χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο και 62% στον 7ο χρόνο
Πάγωμα ή αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2016.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA υποστήριξε, ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει ως αντισυνταγματικές εκτός από τις περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μετά το 2012, και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την κατάργηση των επιδομάτων Πάσχα, Καλοκαιριού, Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους.
Ωστόσο σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η πρόσφατη απόφαση του αφορά μόνο στις περικοπές που έγιναν στο άθροισμα κύριων και επικουριών συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ και όχι στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ούτε και στην επαναφορά των επιδομάτων Πάσχα – Καλοκαιριού – Χριστουγέννων στις συντάξεις.