Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις, προκαλούν αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναβρασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις, προκαλούν αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναβρασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε σήμερα, και για δεύτερη φορά, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προτάσσοντας την ανάγκη να βρεθεί διέξοδος μέσα από λύσεις πατριωτικές και όχι κομματικές και έκανε λόγο για μια πειστική εθνική πρόταση. “Επέμεινα στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που πιστεύουν στη Δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου.
Ο πρόεδρος του “Ποταμιού”, τόνισε επίσης ότι: “δεν δεχόμαστε τα τελεσίγραφα που μας έρχονται από το εξωτερικό, θέλουμε να παραμερίσουμε τους συντηρητικούς κύκλους, που αποκτούν όλο και πιο ενισχυμένη φωνή στην Ευρώπη, αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται μία πειστική πρόταση από την ελληνική πλευρά, που θα αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει τα όρια του ρόλου του, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η εντολή του ελληνικού λαού είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και φυσικά την ευρωζώνη, γιατί αυτά είναι αλληλένδετα, και αυτό είναι κάτι που με δεσμεύει και εμένα”, δήλωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Την ανάγκη να μείνει η χώρα στο ευρώ επισήμανε και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. “Ως Ευρωπαίος και Έλληνας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώ "καθήκον" μου αυτήν την ύστατη και κρίσιμη ώρα, να απευθύνω έκκληση "να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία". Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα πως “τη στιγμή αυτή αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη, μόνον όταν βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.
Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, βαρύ είναι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το “ναυάγιο” που προέκυψε στη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ της ρήξης να πληθαίνουν. Η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες ή το δημοψήφισμα είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος, στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". “Καθιστάς τον λαό σου κοινωνό πρώτα, τον ενημερώνεις και ενδεχομένως, εάν θέλεις περαιτέρω στήριξη για να πεις στους δανειστές δεν είσαι μόνος και ότι μάχεσαι το ελληνικό ζήτημα, προσφεύγεις ή στις κάλπες με δημοψήφισμα ή εκλογές”. Υπέρ της ρήξης τάσσεται και ο Μανώλης Γλέζος.
Μέσα από την ιστοσελίδα του “Ενεργοί πολίτες”, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει το διάλογο με τους δανειστές και να κατέβει στις πλατείες να μιλήσει με τον λαό. Στην ίδια γραμμή και ο Γιάννης Μηλιός, που αναπαρήγαγε στο twiter το κείμενο του Μανώλη Γλέζου. Σε σκληρή γραμμή για μία ακόμη φορά και η ιστοσελίδα ISKRA, που πρόσκειται στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα, γίνεται αναφορά στις εναλλακτικές που διαθέτει η Ελλάδα σε περίπτωση που επέλθει η οριστική ρήξη με τους εταίρους. "Η Ελλάδα διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες παρά τις προσωρινές σοβαρές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να οδηγήσουν τη χώρα σε ανορθωτική πορεία ανάπτυξης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, άφησε ανοιχτό το παράθυρο της συνεννόησης υπό όρους τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
“Η κυβέρνηση δεν αποχωρεί από τη διαπραγμάτευση, αλλά και δεν υποχωρεί”, δήλωσε ο κ. Φίλης. Σκληρή γραμμή και από τον Θανάση Πετράκο, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν δεκτά περαιτέρω υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα. “Πολιτικά, εάν θέλουν οι εταίροι να υπάρξει λύση και να είμαστε εταίροι. Αν όμως θέλουν να γίνουμε εταίρες, δεν θα γίνουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Μόνη διέξοδος για τον λαό είναι η ρήξη δήλωσε από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. “Σήμερα γίνεται πιο φανερή η προεκλογική εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό, όταν υποσχόταν ότι μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα συμφέροντα του λαού, μέσα στη λυκοσυμμαχία”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η κ. Γεννηματά ζήτησε τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, “από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας” και τόνισε πως “αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και την ευρωζώνη”.
Η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει την οποιαδήποτε συμφωνία, που δεν θα περιέχει καταγγελία των μνημονίων, δήλωσε ο Χρήστος Παππάς. Επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, με εξαιρετικά σκληρούς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο ΚΟ της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Οικονομικών “νάρκισσο” και “ψώνιο”.