Χωρίς ελπίδες για συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας ξεκινά σε λίγη ώρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Χωρίς ελπίδες για συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας ξεκινά σε λίγη ώρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται χωρίς νέες προτάσεις, καθώς θεωρεί ότι βάση της συζήτησης είναι μόνο το δικό της σχέδιο, με τους δανειστές να υποστηρίζουν από την πλευρά τους όρι οι δικές τους προτάσεις είναι η μόνη βάση συζήτησης.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του MEGA στο Λουξεμβούργο Σοφία Δήμτσα, τα στελέχη της ελληνικής αποστολής περιμένουν μία σύντομη συζήτηση, ενώ είναι προετοιμασμένα και για πολύ αυστηρές – προειδοποιητικές δηλώσεις από την πλευρά των θεσμών.
Το μοναδικό φως φαίνεται από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τις πληροφορίες ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενδέχεται να υποβάλει νέα πρόταση στην ελληνική πλευρά για συμβιβασμό, με τις ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για παράλληλο σχέδιο για το χρέος, που επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τα "αγκάθια", οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν πως αυτά είναι το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ. Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμά ότι εφόσον βρεθεί λύση στα ζητήματα αυτά, τότε οι δανειστές θα ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη τη συζήτηση για τα εργασιακά.
Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Κομισιόν: Έτοιμοι να εργαστούμε για συμβιβασμό
O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ και είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Ο ίδιος τόνισε ότι η" Κομισιόν παραμένει έτοιμη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο να εργαστεί για έναν συμβιβασμό" και πρόσθεσε: "Όπως έχω ξαναπεί, είμαστε ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Το επόμενο βήμα είναι το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια".
Προειδοποιήσεις προς την Αθήνα
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή το πρωί, είπε- εμμέσως πλην σαφώς, με νόημα – ότι η Ευρώπη είναι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ελληνική κρίση, απ' ότι πριν από πέντε χρόνια. Υπερασπίστηκε, δε, τη συνταγή της λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι απέφερε καρπούς σ' όλες τις χώρες υπό πρόγραμμα εκτός απ' την Ελλάδα, γιατί δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για μια συμφωνία, εφόσον η Αθήνα δείξει αληθινή βούληση.
Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι "δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος" για την αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε την αναγκαιότητα, εάν δεν βρεθεί λύση σήμερα στο ζήτημα της Ελλάδας, τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεσή της. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αναμένουν τις προτάσεις της Αθήνας, τονίζοντας πως η μπάλα είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών.
Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν απόλυτη καταστροφή για την χώρα.
Νέα μηνύματα Τσίπρα – Τι δηλώνουν υπουργοί
Σε νέες συνεντεύξεις του ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνία που θα φέρει βιώσιμη λύση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος που πρέπει να αποφασίζει μόνο του πώς θα εξοικονομεί χρήματα, σημειώνοντας πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει μόνο η Μέρκελ.
Στην Αθήνα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις υπουργών ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ρήξης.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε στο MEGA ότι “αν δεν υπάρξει συμφωνία και μας αναγκάσουν να πούμε το μεγάλο όχι, οι συνέπειες γι' αυτούς θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα".
Στην περίπτωση του "μεγάλου όχι" ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ξεκρέμαστο τον ελληνικό λαό, την οικονομία και την κοινωνία.
"Είναι σαφές ότι έχουμε φροντίσει να έχουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η Ελλάδα, αν αντιμετωπίσει κάποιες λίγες δυσκολίες για κάποιους λίγους μήνες να έχει τη δυνατότητα από εκεί και πέρα να ξαναμπεί σε δρόμους ανάπτυξης και ελπίδας", πρόσθεσε.
Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάευσης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αν δεν έχουμε βιώσιμη συμφωνία.
"Η θέση μας είναι πως αν έχουμε ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δεν δημιουργεί ύφεση και δεν συνεχίζει την παγίδα του χρέους θα υπογράψουμε. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα στραφούμε στον ελληνικό λαό γιατί δεν έχουμε την εντολή να βγούμε από το ευρώ και αυτό θα ήταν ένα κακό ενδεχόμενο", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρωτοβουλίες από Παυλόπουλο – Αναστασιάδη
Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος κάλεσε σήμερα το πρωί τον κ. Γιούνκερ και "εξέφρασε τα αισθήματα εκτίμησης, φιλίας και συμπαράστασης πρις τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τις προσπάθειές του για έναν συμβιβασμό".
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και την Άγκελα Μέρκελ. Στη συνομιλία του με την Γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε τις προτάσεις της Αθήνας για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε από την κ. Μέρκελ να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα, ωστόσο πηγές και από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τού είπε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.