Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για να καταλήξουν Αθήνα και πιστωτές σε μια συμφωνία καθώς η χθεσινή σύνοδος κορυφής παρέπεμψε στο Eurogroup της Τετάρτης τις τελικές αποφάσεις.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για να καταλήξουν Αθήνα και πιστωτές σε μια συμφωνία καθώς η χθεσινή σύνοδος κορυφής παρέπεμψε στο Eurogroup της Τετάρτης τις τελικές αποφάσεις.
Στόχος τόσο της Αθήνας όσο και των θεσμών είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας ωστόσο πηγές της κυβέρνησης επιμένουν ότι η αποτύπωση των προτάσεων σε μορφή κειμένου θέλει πολύ εξειδίκευση και προσοχή και αυτό κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια που εργάζονται πυρετωδώς στη βελγική πρωτεύουσα.
Υπάρχει η πεποίθηση στους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα δοθεί το τελικό νεύμα για επίτευξη συμφωνίας. Το παζλ της συμφωνίας επιδιώκουν να οριστικοποιήσουν μέσα στις επόμενες ώρες ο Ν. Παππάς, ο Ευ. Τσακώτος, ο Γ. Χουλιαράκης και τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει κοινωνικό κριτήσειο στην κατανομή των βαρών ενώ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις καλύπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και εξασφαλίζουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ελληνική οικονομία.
Το κλίμα ήταν πάντως για πρώτη φορά θετικό χθες για την Ελλάδα με την πρόταση της Αθήνας να αποτελεί τη βάση της συζήτησης ενώ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής υπήρξαν ηγέτες που στάθηκαν κριτικά απέναντί της και άλλοι υποστηρικτικά.
"Είστε πολύ μακριά, τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Πρέπει να είστε προσηλωμένοι στο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και αυτά που προτείνετε είναι απαράδεκτα", είπε στον Αλέξη Τσίπρα η Λιθουανή πρωθυπουργός, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε.
Αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: "Τι είναι αυτό που φέρατε".
Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ υποστήριξε την Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα "έχει κάνει πάρα πολλά, είμαστε πλέον εταίροι, μην τους πιέζετε να κάνουν περισσότερα".
Στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκε κριτική για το γεγονός ότι τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα για τους δημοσιονομικούς της στόχους είναι εν πολλοίς υφεσιακά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επ' αυτού απάντησε: "Μας λέτε και επιμένετε ότι πρέπει να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για λόγους νησιωτικότητας, κάτι που είναι κατοχυρωμένο και για εμάς σημαντικό θα προτιμούσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό".
Ο κ. Τσίπρας άσκησε επίσης κριτική ότι όσοι διατυπώνουν κριτική στην κυβέρνηση ότι φέρνει υφεσιακά μέτρα είναι αυτοί που στο παρελθόν υποστήριζαν ότι τα μέτρα που λάμβαναν θα έφερναν ανάπτυξη.
Χαρακτηριστική πάντως ήταν και η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι για την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να σημειώνει χθες ότι "ο ELA θα υπάρχει και θα παρέχει ρευστότητα όσο υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις".
Δυσκολίες ωστόσο παρουσιάζει στην Αθήνα η διαχείριση που απαιτείται να φέρει η κυβέρνηση ώστε να πείσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να στηρίξουν τη νέα συμφωνία στη Βουλή, με αρκετούς εξ αυτών να είναι όχι μόνο διστακτικοί αλλά και σίγουροι ότι θα την καταψηφίσουν.