Μια... "βόμβα" έκρυβε το 25 σελίδων πόρισμα του ανακριτή Φούκα, για την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή, με αναφορές σε ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες
Μια… "βόμβα" έκρυβε το 25 σελίδων πόρισμα του ανακριτή Φούκα, για την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή, με αναφορές σε ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρεται από το 2012 κάποιοι επεξεργάζονταν σχέδιο για επιστροφή της χώρας στη δραχμή, και πως ένας Μεξικανός ιδιοκτήτης ορυχείου ασημιού, ο Χούλιο Σαλίνας Πράις, είχε έρθει στην Ελλάδα γι' αυτό το σκοπό.
"Το σχέδιο αυτό, με ονομασία "Ασημένια Δραχμή" προέβλεπε νέο νόμισμα, εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από ασήμι που θα χορηγούσε ο προμηθευτής Julio Salinas" αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα.
Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα, το κόστος από την εφαρμογή του σχεδίου θα ήταν τεράστιο, όσο και το κέρδος του Σαλίνας.
"Θα προέκυπτε για την χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ, τουλάχιστον για την προμήθεια του καλύμματος για την έκδοση του νέου νομίσματος, στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν επιπλέον οι αμοιβές των 'συμβούλων', 'μεσιτών', κλπ" σημειώνεται.
Όπως έδειξε η έρευνα ο Σαλίνας, φέρεται να είχε τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με γνωστό μυστικοσύμβουλο. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του συμβούλου έδειξε σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή, ότι ο Σαλίνας ήρθε στην Ελλάδα για να συζητήσει την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Ο Μεξικανός μεγιστάνας όμως φέρεται να συνομιλούσε όχι μόνο με τον σύμβουλο, αλλά και με άλλα πρόσωπα.
"Πληροφορίες για την επίσκεψη του Χούλιο Σαλίνας Πράις και τις επαφές που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε τον Μάρτιο του 2014, στην κατοχή προσώπου που επίσης συναντήθηκε με τον Πράις" τονίζεται στο πόρισμα.
Η δικαστική έρευνα ανέδειξε τέσσερις κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και έναν Αμερικανό πράκτορα, τον Ουίλιαμ B., ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση των υποκλοπών. Η σύζυγός του ήταν άλλωστε εκείνη που φέρεται ότι αγόρασε τα 4 καρτοκινητά σκιές, ένα από τα οποία συνδέθηκε με συνδρομητή την αμερικανική πρεσβεία. Ο Ουίλιαμ, λάτρης της Ελλάδας, όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών έφυγε από τη χώρα, ωστόσο οι παρακολουθήσεις συνεχίστηκαν με στόχο τα μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Σκοπός των παρακολουθήσεων ήταν η διακοπή των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με στόχο να μην κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου Southstream που σχεδίαζε η Μόσχα, αλλά ο αγωγός ΤΑΡ που προωθούσε η Ουάσιγκτον.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Εφετών για την έκδοση βουλεύματος.