Την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας, ενόψει και του αυριανού Eurogroup, εντείνονται και οι δηλώσεις αξιωματούχων, τα δημοσιεύματα και τα σενάρια περί Grexit.
Την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας, ενόψει και του αυριανού Eurogroup, εντείνονται και οι δηλώσεις αξιωματούχων, τα δημοσιεύματα και τα σενάρια περί Grexit.
Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν σε καραντίνα την Ελλάδα, σε περίπτωση ρήξης ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση και στις άλλες χώρες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εταίροι μας επεξεργάζονται ήδη αυτό το σχέδιο. “Αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν τη νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την απομόνωση της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία. Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”.
Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κυριαρχεί και στις σημερινές δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, αξιωματούχων, οικονομολόγων και τραπεζιτών. Την ευχή να εμποδιστεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξέφρασε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. “Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Είμαστε μια αλυσίδα και εύχομαι να μη βγει απ' την ευρωζώνη, ο πιο αδύναμος κρίκος. Εύχομαι να εμποδιστεί το Grexit”, τόνισε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, που επικαλείται διπλωματικό έγγραφο, το οποίο διέρρευσε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετέφερε την εκτίμησή του πως ένα Grexit ενδέχεται να είναι καλύτερο για την Ελλάδα, σε άτυπη συζήτηση που είχε με ευρωπαίο ηγέτη. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ίσως είναι η καλύτερη επιλογή, αν και αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει “τεράστιους κινδύνους”.
Αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα της Ελλάδας εμφανίσθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δήλωσή του μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σημειώνοντας παράλληλα ότι παρότι μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης -και όχι αποκλειστικά στη Γερμανία- θα έβλεπε με ευνοϊκό τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας, κάτι τέτοιο θ' αντιπροσώπευε ήττα για την Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον οι προειδοποιήσεις για το Grexit είναι ανοιχτές, ακόμη και από μέχρι σήμερα ψύχραιμες φωνές, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. "Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στο αναπόφευκτο", είπε μιλώντας στον ρ/σ Europe 1 και εξήγησε ότι πρόκειται δηλαδή για "μια κακή λύση, μέσα σε ένα είδος χάους, αναταραχής και μια Ελλάδα που θα βγει σταδιακά από το ευρώ".
"Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι τις 30, ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις. Το Grexit δεν είναι στόχος για μας, αλλά θα ήταν αναπόφευκτο, αν δεν βρούμε λύση μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες", δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε πως οι πιθανότητες Grexit είναι μοιρασμένες. "Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις στις συζητήσεις με τους Έλληνες συναδέλφους", είπε στο Reuters, προσθέτοντας με νόημα ότι η 30η Ιουνίου είναι η 30η Ιουνίου. Και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ έθεσε την Κυριακή ως χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού ζητήματος και σημείωσε: "Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία… ή αν δεν υπάρξει συμφωνία θα συζητήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης".
Οικονομολόγοι και τραπεζίτες
Ο οικονομολογος Γουίλεμ Μπουίτερ που επινόησε και τον όρο Grexit σημειώνει στο CNBC ότι δεν θα επηρεαστεό μόνο η ελληνική οικονομία, αλλά και η ευρωζώνη συνολικά. “Αυτό θα ήταν αναμφίβολα αρνητικό για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας, διότι η πιθανότητα χρεοκοπίας θα κυριαρχούσε και πάλι στις σκέψεις του κόσμου. Όλοι θα ρωτούσαν ποιος έχει σειρά”, επισήμανε.
Μόνο με περίπτωση συμφωνίας μπορεί να ελπίζει η χώρα σε ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, στη γενική συνέλευση μετόχων της τράπεζας. “Χωρίς οριστική εξάλειψη του κινδύνου του Grexit σύντομα, θα συνεχιστεί η υπονόμευση και αφυδάτωση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, υποθηκεύοντας τις προοπτικές της και το μέλλον μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμούζης. Τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μία συμφωνία επεσήμανε και ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος: “Η συμφωνία με τους εταίρους, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία θα διασφαλίσουν έναν θετικό, έστω και μικρότερο από τον αναμενόμενο, ρυθμό αναπτύξεως για το 2015.
Η JP Morgan αναφέρει ότι χωρίς συμφωνία το Σαββατοκύριακο, οι τράπεζες θα κλείσουν τη Δευτέρα, ενώ το καμπανάκι του κινδύνου κρούει και η Deutsche Bank: “Αν και η μεγάλη αβεβαιότητα από ένα ατύχημα αποτελεί κίνδυνο, η μετάδοση θα είναι πολύ περισσότερο περιορισμένη σε σχέση με 3-4 χρόνια πριν.
Διεθνή ΜΜΕ
Στα γερμανικά ΜΜΕ, τα σενάρια χρεοκοπίας έχουν γίνει πρώτο θέμα. Το κανάλι N-TV, σημειώνει σε ρεπορτάζ ότι “η κρατική χρεοκοπία θα σήμαινε για τους Έλληνες την ώρα μηδέν. Ειδικοί θεωρούν πιθανό το ακόλουθο σενάριο: Για να αποτραπεί περαιτέρω φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων. Μετά υποθέτουν οι ειδικοί οι τράπεζες στο εσωτερικό θα μπορούσαν να κλείσουν και οι πολίτες θα μπορούσαν να σηκώσουν μόνο ένα συγκεκριμένο ποσό από τα ΑΜΤ. Θα μπορούσε ως συνέπεια να ακολουθήσει bank run. Αν η Ελλάδα αποφασίσει να εισάγει παράλληλο νόμισμα τότε, η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορούσε να μετατρέψει τα έως τώρα κρατικά χρέη σε χρεωστικά γραμμάτια ή να εισάγει νέο νόμισμα. Αυτό θα μπορούσε να κρατήσει λίγο διάστημα με το ευρώ να συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα”.
Τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ, αποτυπώνουν το κλίμα με χαρακτηριστικές γελοιογραφίες. Η βελγική εφημερίδα L'Echo δημοσίευσε γελοιγραφία, στην οποία εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας γονατισμένος μπροστά από την Κριστίν Λαγκάρντ να λέει: “Ορίστε κυρία. Τα έβγαλα όλα. Είμαι ολόγυμνος". Και εκείνη, αδυσώπητη, απαντά σου: “Είπα. Μέχρι το κόκαλο, Αλέξη…”.
Παρουσιαστής του βρετανικού δικτύου BBC, ανέφερε στον πρόλογό του: “Γεια σας… ναι ή όχι; Μέσα ή έξω; Δραχμή ή ευρώ; Οι ΥΠΟΙΚ μαζεύονται μία τελευταία φορά το Σάββατο για να αποφασίσουν το μέλλον της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα”. Και συνεχίζει: “Ακόμη δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη πρόοδο, σε κάποια πράγματα κάνουμε και πισωγυρίσματα. Δεν είναι δικές μου κουβέντες, είναι της Γερμανίδας Καγκελαρίου μετά από άλλη μια συνάντηση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, που τελείωσε χωρίς συμφωνία. Αυτό συνέβη αργά χθες το βράδυ. Βρίσκονται ακόμη σε αδιέξοδο για το ποιες επιπλέον αυξήσεις φόρων και περικοπές πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει περαιτέρω χρήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν τέσσερις φορές μόνο αυτή την εβδομάδα. Αύριο θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια, διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει την επόμενη Τρίτη και αντιμετωπίζει εκδίωξη από το ευρώ”. Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στις αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που έγιναν την Πέμπτη στην Ελλάδα, με αιτήματα να διαγραφεί το τεράστιο χρέος της Ελλάδας και να φύγει η χώρα απ' το ευρώ, ωστόσο σημειώνεται πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση, πάνω απ' τα 2/3 των Ελλήνων (69,7%) λένε ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ με κάθε κόστος.
Το περιοδικό Economist κυκλοφορεί με μία γελοιογραφία, όπου εμφανίζονται οι τρεις θεσμοί, χωρίς πρόσωπα, να κρατούν πακέτα με χρήματα και η Ελλάδα να ρίχνει σε ένα σπασμένο αρχαίο σκεύος ένα χαρτί με το οποίο παρακαλάει για "Άλλη μία διάσωση".
Ο ανταποκριτής του N-TV στις Βρυξέλλες, Λόταρ Κέλερ μεταδίδει στο ρεπορτάζ του ότι: “Φαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρότειναν στην Ελλάδα μια πεντάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση να πληρώσει την Τρίτη το χρέος της στο ΔΝΤ. Υπάρχουν χρήματα που έχει κερδίσει η ΕΚΤ με την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν. Και μετά περαιτέρω χρήματα μέχρι τον Νοέμβριο”.
Τον γύρο του κόσμου έκαναν εν τω μεταξύ, τα πλάνα από επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Rick Owens, όπου ένα μοντέλο έκανε την δική του πολιτική διαμαρτυρία. Καθώς περπατούσε στην πασαρέλα ξεδίπλωσε ένα κομμάτι ρούχου που έγραφε: "Παρακαλώ σκοτώστε την Αγκελα Μέρκελ και από κάτω Όχι. Ο ίδιος ο σχεδιαστής εξέφρασε τη διαφοροποίησή του από αυτή την κίνηση. Μάλιστα, φέρεται να τον γρονθοκόπησε όταν επέστρεψε στα παρασκήνια.