Για το νέο, συναρπαστικό της μυθιστόρημα, που εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα -12 Φεβρουαρίου 2012- μιλά στο Web TV του Mega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη. Αναφερόμενη στη σημερινή συγκυρία, τη γεμάτη αβεβαιότητες και έντονη ανησυχία, λέει ότι αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί είναι η χρεοκοπία.
Με έναν τίτλο ισχυρά φορτισμένο, που «παραπέμπει στον μαρτυρικό θάνατο του Χριστού αλλά και στην Ανάσταση», όπως εξηγεί στο Web TV του Mega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη, η δημοφιλής και ταλαντούχα συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη γράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2012.
Με πρωταγωνίστριες δύο παλιές, ηλικιωμένες αστές, μια πρώην φιλόλογο και μια πρώην ζωγράφο, που η κρίση -«τόσο που έχει χρησιμοποιηθεί η λέξη έχει χάσει το νόημά της»- οδηγεί σε έναν «ξενώνα» του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας, η Ρέα Γαλανάκη υφαίνει τη μυθιστορηματική της περιπέτεια με πάθος, σασπένς, πολιτική οξυδέρκεια και βαθύ ανθρωπισμό.
Δυο γενιές, η γενιά του Πολυτεχνείου και οι εξεγερμένοι νέοι, συχνά στους πόλους μιας εκρηκτικής αντίθεσης (αναρχικός ο ένας από τα βασικά πρόσωπα, χρυσαυγίτης ο άλλος) επιχειρούν τον διάλογο, την κατανόηση του άλλου, για να μπορέσουν να καταφέρουν «τις αναγκαίες υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς της συνύπαρξης».
Μεστή και χαρισματική, η μυθιστορηματική γραφή επιμένει και φωτίζει όσα η καθημερινότητα συνήθως προσπερνά στους αντίξοους καιρούς και στα προσωπικά δράματα, χτίζοντας γέφυρες εκεί όπου οι ηχηρές φωνές μισαλλοδοξίας ανοίγουν χάσματα!
«Τι είναι, μάνα, ο πολιτισμός;». Ρητορικό και κάλπικο του φάνηκε, έτσι διατυπωμένο το ερώτημα, μα κάτι τέτοιες ερωτήσεις, απλές κι ίσως αναπάντητες, απαιτούν μια ρητορεία, μια μαλαγανιά. «Και τι μια εξέγερση, για πες μου», συνέχισε πιο σοβαρός. «Είναι δυνατόν να μην διαφέρει το σήμερα από το χθες;»
Ήρωες της τελευταίας πενταετίας και της μυθοπλασίας, οι μεγάλοι λαβωμένοι. «Οι έντιμοι πολίτες που αντίκρισαν το πλήρες αδιέξοδο», λέει η Ρέα Γαλανάκη.
Στη σημερινή συγκυρία, τη γεμάτη αβεβαιότητες και έντονη ανησυχία, τι είναι εκείνο που η συγγραφέας πιστεύει ότι πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί;
«Η χρεοκοπία», λέει χωρίς περιστροφές. «Έτοιμες απαντήσεις για τα σημαντικά θέματα δεν έχω. Αλλά ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας και η επιστροφή στη δραχμή, με τρομάζει».
«Άκρα Ταπείνωση», της Ρέας Γαλανάκη (εκδ. Καστανιώτη)
Εριφύλη Μαρωνίτη