Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας πτυχές της διαπραγμάτευσης και τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του δημοψηφίσματος.
"Δεν θα είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ 1 και απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει εάν τελικά ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ της πρότασης των θεσμών. Όπως είπε, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσο ο λαός στηρίζει τις επιλογές του, αλλά στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αντίθετο με την πρόταση της κυβέρνησης, θα δρομολογηθεί η διαδικασία η συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί να γίνει νόμος του κράτους.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά βρίσκεται και θα βρίσκεται εκεί και την επόμενη μέρα. "Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές, στα άλλα είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ζητάμε μια λύση που θα είναι βιώσιμη και όχι αδιέξοδη, αν αυτή η λύση δοθεί και στο και πέντε, εμείς θα την πάρουμε" δήλωσε.
Άφησε, μάλιστα, να διαφανεί ότι υπάρχει μια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, λέγοντας ότι σήμερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα.
Αναφερόμενος στο θέμα των κλειστών τραπεζών, είπε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση στο πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε σε πολιτική σκοπιμότητα την τακτική των θεσμών, τονίζοντας ότι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά της ελπίδας, θέλουν "να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο" μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε μια διαφορετική πολιτική.
"Μας έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες, θα φτάσουμε ως τις κάλπες" είπε και κάλεσε τους εταίρους "να σεβαστούν το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού και να μην σκοτώσουν την κυριαρχία του, να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό και τη λογική". Ακολούθως, εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν από τις επόμενες ώρες μετά το δημοψήφισμα, προβλέποντας ότι θα έχει υπάρξει ένα ισχυρό αποτέλεσμα και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι "δεν ήρθε για να διαιρέσει αλλά για να ενώσει τον λαό" και ξεκαθάρισε πως "το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή ή μη μνημονιακών μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση". "Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της Ευρωζωνης. Από κει και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι ο λαός θα επιβιώσει" πρόσθεσε.
Σε πολλά σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που λειτούργησαν οι εταίροι. Έκανε λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους τους, που θα έπρεπε να απαντηθεί εντός 48 ωρών, κάτι που τον έκανε να απαντήσει πως θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ενημερώσει τους εταίρους. Όπως τόνισε, διέκοψε το κυβερνητικό συμβούλιο και ενημέρωσε την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ότι η πιθανότερη απόφαση είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αποκάλυψε ότι δεν πήρε αρνητική απάντηση όταν ζήτησε επέκταση του προγράμματος.
Κατηγορώντας ευθέως τους θεσμούς για συνεχείς νέες προτάσεις μόλις η ελληνική πλευρά υπαναχωρούσε σε κάποια θέματα, είπε πως όταν την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση έδωσε ένα σχέδιο συμφωνίας που θεωρήθηκε βάση συζήτησης, πίστεψε και ο ίδιος ότι οι δύο πλευρές είχαν φτάσει στο τέλος και την αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εταίροι δεν προτίθενται να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ καθώς το κόστος θα είναι μεγάλο για την Ευρωζώνη.
"Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν γιατί το κόστος το οικονομικό της αρχής διάλυσης της Ευρωζώνης είναι τεράστιο. Δεν θα συμβεί αυτό, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Δεν είναι αυτό το σχέδιό τους, το σχέδιό τους είναι να τελειώσουν με την ελπίδα ότι στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική από την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι μην έχει βιομηχανία, αλλά έχει μια ισχυρή γεωπολιτική δυναμική. Είναι όμως μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που αυτή τη στιγμή αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια περιοχή ευρύτερα αποσταθεροποιημένη. Ποιος θα διακινδυνεύσει διάλυση στο όνομα ότι δεν αυξάνουμε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ή την εστίαση" είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ομολόγησε ότι περίμενε ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική απέναντι στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, εκτίμησε ωστόσο ότι θα αναγκαστούν τελικά να υποχωρήσουν απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία, σημειώνοντας ότι όσο πιο ισχυρή είναι αυτή, τόσο καλύτερα. "Δεν το έκαναν με την εκλογική αναμέτρηση διότι είχαν συνηθίσει να έχουν κυβερνήσεις που με την πίεση τις έφερναν κοντά στις θέσεις τους" είπε.
Σημείωσε, μάλιστα, πως ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ πρώτη φορά μίλησε σήμερα δημοσίως για το θέμα του χρέους, επισημαίνοντας πως "ήδη με την προοπτική του δημοψηφίσματος υπάρχουν πόντοι που διαπραγματευτικά που τους είχαμε απωλέσει".
Επιπλέον, άφησε να διαφανεί ότι η δόση του ΔΝΤ αύριο δεν θα πληρωθεί. "Είναι δυνατόν -ανέφερε- να έχουν οδηγήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ασφυξία, να μην μας δίνουν την παράταση για μια εβδομάδα για να πάμε σε μια δημοκρατική διαδικασία και να περιμένουν την πληρωμή της δόσης; Έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι".
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε debate, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. "Είμαι από τους πολιτικούς που δεν φοβούνται τον διάλογο και την αντιπαράθεση" είπε, υπογραμμίζοντας πάντως πως δεν πρόκειται για εκλογές και δεν κρίνονται τα κόμμματα.
Ερωτηθείς σχετικά, στήριξε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας πως αν είχε απωλέσει την εμπιστοσύνη του, δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα.