Κάναμε μεγάλους συμβιβασμούς, γιατί θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τις ελληνικές ανάγκες και προσδοκίες και όχι να τους επιβληθούμε, δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας, στο MEGA, απευθύνοντας έκκληση προς όλους για ψυχραιμία, ρεαλισμό, ανάλυση όλων των παραμέτρων, και μη αποδοχή του διχασμού και της υποταγής, ώστε να δοθεί μία λύση, που να είναι βιώσιμη.
Κάναμε μεγάλους συμβιβασμούς, γιατί θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τις ελληνικές ανάγκες και προσδοκίες και όχι να τους επιβληθούμε, δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας, στο MEGA, απευθύνοντας έκκληση προς όλους για ψυχραιμία, ρεαλισμό, ανάλυση όλων των παραμέτρων, και μη αποδοχή του διχασμού και της υποταγής, ώστε να δοθεί μία λύση, που να είναι βιώσιμη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας παραδέχτηκε πως αυτό που ζούμε, είναι όντως πρωτοφανές και δραματικό, σημείωσε ωστόσο ότι μας έχει επιβληθεί, “δεν το προκάλεσε η ελληνική κυβέρνηση” και πρόσθεσε “για να διορθώσεις ένα πρόβλημα και μάλιστα εκρηκτικό, πρέπει να αναζητήσεις τις αιτίες και τους υπευθύνους. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει όσες ευθύνες της αναλογούν και έχουμε ευθύνες, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια”.
Για το δημοψήφισμα
Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα, ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για ισχυρές πιέσεις που δέχεται ένας ολόκληρος λαός που ζήτησε να έχει τη γνώμη του, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε να μην γίνει το δημοψήφισμα και “να πέσει η λαοπρόβλητη κυβέρνηση που ο ίδιος εξέλεξε”. “Είναι αυτό Δημοκρατία; Είναι αυτό σεβασμός στον λαό;”, αναρωτήθηκε. “Πώς είναι δυνατόν η δημοκρατική Ευρώπη να επιφυλάσσει σε έναν ελληνικό λαό, που δεν ζητάει πολλά, ζητάει τη δυνατότητα να συγκροτήσει το μέλλον του, να της επιβάλλει μέχρι την τελευταία ρανίδα στραγγίσματος του τελευταίου αποθέματος του ενός ευρώ, αυτού του είδους την τύχη. Είναι αδιανόητο”, υπογράμμισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς, τι θα σημάνει το “ναι” στο επικείμενο δημοψήφισμα, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι θα σημάνει την έναρξη μίας περιόδου, “που βήμα βήμα η ελληνική οικονομία θα καρκινοβατεί όπως το κάνει όλα αυτά τα χρόνια” και παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, κατά περίπου 15 δισ. ευρώ, “προϊόν και αποτέλεσμα αποτέλεσμα όλων αυτών των απειλών και διακηρύξεων πολιτικών όπως ο κ. Γεωργιάδης και Σαμαράς που δημιουργούσαν όλη αυτή την ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες”.
Για τους συμβιβασμούς
Απαντώντας στις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει κάνει συμβιβασμούς και απαντώντας παράλληλα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Δρίτσας τόνισε: “είμαστε κυβέρνηση με στενούς δεσμούς με τις λαϊκές ανάγκες και προσδοκίες, ακριβώς γιατί θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τις ελληνικές προσδοκίες και όχι να επιβληθούμε στις ανάγκες τους, που μέχρι τώρα συνέβαινε σε προηγούμενες κυβερνήσεις παραδοσιακά, αλλά και ιδίως την τελευταία 5ετία. Ακριβώς γι' αυτό κάναμε πολύ μεγάλους συμβιβασμούς. Κάναμε συμβιβασμούς για τους οποίους κατηγορηθήκαμε ήδη από τους αντιπάλους μας, ότι αλλάξαμε και δεν σταθήκαμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτό είναι μια διαδικασία ωρίμανσης της συνέπειας εκείνης, ώστε να μείνει η ελληνική κοινωνία όρθια να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι για την επόμενη μέρα και ταυτόχρονα να πάρουμε υπόψη τα δεδομένα μιας ασύλληπτης αναλγησίας των ευρωπαίων ηγετών”.
Απηύθυνε, τέλος, έκκληση ότι με μια σοβαρή και συνεκτική στάση λαού, θεσμών, κυβέρνησης και συνεκτίμηση όλων των παραγόντων “μπορούμε πολύ εύκολα να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση”.