Την ανάγκη ενός γόνιμου και έντιμου συμβιβασμού "προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο προς την Αθήνα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
"Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο προς την Αθήνα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, καθώς και αίτημα για άμεση δέσμευση έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση αυτή κατατέθηκε χθες στο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής, σήμερα η κυβέρνηση θα στείλει αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τις επόμενες δύο μέρες θα συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της.
"Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο όμως και της Ευρωζώνης", υπογράμμισε.
Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, υποστηρίζοντας ότι "τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό αλλά δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες".
Εξήγησε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η σύγκρουση με την Ευρώπη, αλλά ένας γόνιμος και έντιμος συμβιβασμός.
"Σήμερα εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας βούληση, όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη", σημείωσε και πρόσθεσε:
"Καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη".
"Το όχι δεν αποτελεί επιλογή ρήξης"
Αναφερόμενος στο "όχι" του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης", η οποία "δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ισότητας".
"Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα", τόνισε.
"Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους πέντε μήνες"
Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση".
Αυτά τα πέντε χρόνια, όπως είπε, η Ελλάδα "έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, ωστόσο "το πείραμα δεν πέτυχε".
Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, όπως επισήμανε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή.