Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών που επεξεργάστηκαν σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα το νομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια. Μέχρι τα μεσάνυχτα η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας λόγω σαφούς δέσμευσης προς τους εταίρους.
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών που επεξεργάστηκαν σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα το νομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια.
Όπως ξεκαθάρισε και ο Ν. Βούτσης, μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα οφείλει η χώρα να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και της ψηφοφορίας λόγω σαφούς δέσμευσης προς τους εταίρους. Υπήρξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασαν και τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης στις 18:00, κάτι που είχε ζητήσει και στο εισαγωγικό της σημείωμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν συγκάλεσε τις τέσσερις επιτροπές.
Ωστόσο, ο κ. Κριτσωτάκης από την έδρα ζήτησε την ψήφο των βουλευτών προκειμένου να αποφανθεί η ολομέλεια και οι βουλευτές ψήφισαν πλειοψηφικά να τελειώσει η διαδικασία των επιτροπών στις 14:30.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και εν συνεχεία η συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα συνέλθουν λίγο νωρίτερα. Θα πρέπει μέχρι τις 18:00 όταν θα πρέπει να ξεκινήσει η Ολομέλεια να έχει βγει ημερήσια διάταξη από την Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο Ευ. Τσακαλώτος έκανε επίσης δεκτό το αίτημα των ΑΝΕΛ, να αποσυρθεί το ένα από τα δυο άρθρα του νομοσχεδίου, αυτό της κύρωσης της συμφωνία και να ενταχθεί στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ώστε να διευκολυνθούν οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν θετικά μόνο στο άρθρο 2 με τα μέτρα.
Τι είπαν Τσακαλώτος – Βαρουφάκης – Κωνσταντοπούλου στις Επιτροπές
Για συμβιβασμό μεταξύ της αρχής της λαϊκής ετυμηγορίας και της αρχής της συνέχειας της ΕΕ και των κανόνων τον οποίο δέχθηκε η Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός των Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να κριθεί η συμφωνία.
"Η τρόικα αρνήθηκε την ευγενική μας προσφορά να μετατραπεί σε θεσμούς, σε συνεργασία με τον δρ Σόιμπλε καιροφυλακτούσε, εργάστηκε σκληρά για να επιστρέψει στην Ελλάδα η καταστροφική σαφήνεια των μνημονιων και να γίνει ακόμα πιο καταστροφική, τιμωρητική, ακόμα πιο τιμωρητική απέναντι στο λαό", υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.
Η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση είπε σε παρέμβασή της στη συνεδρίαση των Επιτροπών για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
"Να ενημερωθεί ο κόσμος για όλα τα ψέματα που του λέγατε το τελευταίο καιρό", είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.
"Η ευθύνη μου λοιπόν απέναντι στη κυβέρνηση που στήριξα και στηρίζω, και στον πρωθυπουργό, και στο κόμμα μου το ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πω ένα μεγάλο όχι σε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, προϊόν ενός άθλιου εκβιασμού των οικονομικών δολοφόνων της Ευρωζώνης", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος.
Αλλαγές για να αποφευχθούν διαρροές
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε δεκτό το αίτημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων το ένα από τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου να φύγει, δηλαδή η κύρωση της συμφωνίας έτσι όπως αυτή προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής και να ενταχθεί στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ψηφίσουν μόνο στο άρθρο δύο, κατά συνέπεια δεν θα υπάρξουν αρνητικές ψήφοι στο άρθρο που έφυγε.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα συντελεστών ΦΠΑ, τροποποιεί τον συντελεστή του φόρου εισοδήματος και του ποσοστού προκαταβολής, ενισχύει τις ποινικές διατάξεις για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, διευρύνει τον φόρο πολυτελείας, καταργεί την αναστολή των φόρων τηλεοπτικής διαφήμισης, αυξάνει τον φόρο αλληλεγγύης και επιβάλλει έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Δραματικές είναι οι αλλαγές που προβλέπονται ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ του ΙΚΑ.