Ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του ELA αναμένει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση να προκύψει από την συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζες, με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του ELA αναμένει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση να προκύψει από την συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζες, με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ μετέφερε σήμερα την εικόνα που έχει ότι επίκειται επέκταση του ELA ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι που ανέφερε ότι μπορεί να ανοίξει ο μηχανισμός μετά την σχεδόν ειλημμένη απόφαση για την εκταμίευση του δανείου – γέφυρα προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες αλλά το ύψος του ακριβούς ποσού που θα εισρεύσει από τον μηχανισμό.
Η Αθήνα φέρεται να έχει ζητήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρητικά είναι απλά το απολύτως αναγκαίο καθώς τις προηγούμενες μέρες επίσημα τραπεζικά χείλη σημείωναν ότι η ρευστότητα επαρκούσε για μερικά μόνο 24ωρα.
Στο θέμα της απόφασης για το άνοιγμα ή μη του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της ΕΚΤ φαίνεται ότι υπάρχει πολύ παρασκήνιο καθώς η "διελκυστίνδα" που παρατηρήθηκε στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των "σκληρών" και των πιο χαλαρών χωρών προς την Ελλάδα μεταφέρθηκε και στους κόλπους της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, κ. Βάιτμαν μαζί με άλλους κεντρικούς τραπεζίτες φέρεται να πιέζουν το Μάριο Ντράγκι να περιορίσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό συστήμα, ενώ διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέφεραν σήμερα ότι αυτή η κόντρα συνεχίστηκε και το τελευταίο διήμερο.
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ την οποία θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου και ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να γίνει σύσκεψη -ακόμα και εκ του μακρόθεν- των τραπεζιτών με το υπουργείο Οικονομικών καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία της νέας τραπεζικής αργίας που είχε θεσπιστεί, ενώ μένει να φανεί εάν θα αποφασιστούν και αλλαγές στα όρια των αναλήψεων από τα ATM.
Οι κλειστές τράπεζες και το χαμηλό όριο ανάληψης ήδη έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς, στις προμήθειες και στις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η προμήθεια ανταλλακτικών για τις εταιρίες μέσων μεταφοράς είναι ανέφικτη καθώς λόγω του ελέγχου των κεφαλαίων, ακυρώθηκαν οι σχετικές δημοπρασίες.