"Φεύγω από το υπουργείο αλλά συνεχίζω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδοντας στο νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη.
"Φεύγω από το υπουργείο αλλά συνεχίζω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδοντας στο νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη.
Παρά τη διαφωνία του για τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους λεγόμενους θεσμούς, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι υποστηρίζει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
"Την υποστηρίζω πλήρως αυτήν την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Έτσι όπως ήταν πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον", σημείωσε και διεμήνυσε ότι θα αγωνιστεί "το νέο μνημόνιο να γίνει μια μικρή παρένθεση στην πορεία και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ"
Σε ό,τι αφορά το έργο του στο υπουργείο τους έξι αυτούς μήνες επισήμανε ότι "ημασταν μόνο στην αρχή μιας προσπάθειας" και υπογράμμισε ότι "το υπουργείο αυτό είναι μια ηλεκτρική καρέκλα", υποστηρίζοντας ότι "έχει απέναντί του μεγάλα συμφέροντα, το πολιορκούν τα συμφέροντα".
Ο κ. Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο του νότιου ευρωπαϊκού αγωγού, που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη.
"Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες, κόπους και με επιμονή σε πιέσεις και αντιθέσεις προκειμένου αυτό το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης", σημείωσε, αναφέροντας ως μεγάλο σταθμό τη συμωνία που υπεγράφη στην Πετρούπολη ανάμεσα στον ίδιο και τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας.
Έκανε λόγο για πολύ μεγάλο έργο, κυρίως από την άποψη των ωφελειών που θα έχει για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το όφελος θα είναι επίσης πολιτικό και γεωστρατηγικό.
Τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί παρά τις πιέσεις που, όπως υποστήριξε, ασκούνται και αυτήν την ώρα στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας της ΕΕ για να σταματήσει αυτό το έργο, αλλά και από την υπερατλαντική πλευρά.
Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις ιδιωτικοποιήσεις υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας πρέπει να παραμείνουν δημόσιες και να ανασυγκροτηθούν ως δημόσιες επιχειρήσεις για να παίξουν ακόμη καλύτερα το ρόλο τους.
"Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο και καθόλο καλό για την Ελλάδα να δούμε εκποιήσεις των μεγάλων ενεγειακών μας επιχειρήσεων και το λέω αυτό όχι γιατί διακατέχομαι από κανέναν κρατισμό όπως αναφέρουν με πολύ ευκολία κάποιοι αλλά γιατί η ισχυρή δημόσια παρέμβαση στον ενεργειακό τομέα έχει στρατηγική σημασία για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας", ανέφερε.
Π. Σκουρλέτης: Eξαναγκασμένοι συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις
Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι δεν μιλάμε για αλλαγή κυβέρνησης, αλλά για αλλαγή σκυτάλης, τονίζοντας ότι "η σκυταλοδρομία μετατρέπεται σε ανώμαλο δρόμο από εδώ και πέρα" λόγω των αλλαγών που επιφέρει η συμφωνία.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία επισήμανε πως επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι "οι συσχετισμοί είναι αυτοί που καθορίζουν την φορά των πραγμάτων".
"Εξαναγκασμένοι ως κυβέρνηση, ως χώρα με βάση τους παρόντες συσχετισμούς έχουμε οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση. Στο να φέρουμε μια συμφωνία που γνωρίζουμε εξαρχής ότι δεν είναι το σχέδιό μας. Δεν είμαστε εμείς", σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, "αυτή η εξάμηνη διαπραγμάτευση ανέδειξε το σχέδιο των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που έχει πολύ μικρή σχέση με την Ευρώπη των λαών".
Σκιαγραφώντας τις δυσκολίες υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση καλείται να πορευτεί μέσα από αντιφάσεις. Από αντιφάσεις που προκύπτουν στην αναγκαιότητα να προσπαθήσει να κλειδώσει ατή τη συμφωνία που γνωρίζει ότι είναι επώδυνη, αλλά που το επέλεξε γνωρίζοντας ότι μπροστά μας υπήρχε ένα καταστροφικό τσουνάμι που θα μεταφραζόταν σε χωρίς προηγούμενο διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης".
Βούληση της κυβέρνησης, όπως τόνισε, είναι να μπορέσει να ελαφρύνει στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις από τη συμφωνία.
Στάθηκε ακόμη στο ζήτημα του χρέους επισημαίνοντας: "Έχοντας το νου μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις πρέπει να επιχειρήσουμε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα ώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική απομείωσή του". Αν αυτό συμβεί, όπως είπε, θα αδυνατίσει το μηχανισμό επιβολής των μνημονιακών πολιτικών.
"Εξαναγκασμένοι λοιπόν συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις μας", τόνισε.