Λίγο πριν από τις 18:00 ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής που συνεδρίαζαν από το πρωί για την επεξεργασία του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και η συζήτηση στην ολομέλεια απόψε.
Λίγο πριν από τις 18:00 ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής που συνεδρίαζαν από το πρωί για την επεξεργασία του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και η συζήτηση στην ολομέλεια απόψε.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή κυρίως την τοποθέτηση του Ν. Παρασκευόπουλου ότι εξαναγκάζεται να εισηγηθεί θετικά για να μην έρθει η χρεοκοπία. Ακούστηκαν φωνές από την αντιπολίτευση ότι πρέπει να παραιτηθεί.
Σημειώθηκε μάλιστα αντιπαράθεση για τη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απώλεια των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
"Η κυβέρνηση Τσίπρα εισήγαγε στη χώρα μια καινούργια μορφή κρίσης όπου σε άλλες χώρες ήταν επώδυνη και ως αυτοτελής, την τραπεζική κρίση. Σπατάλησε τα 39 δισ. της περασμένης ανακεφαλαίωσης και έχασε τα 11 δισ. του υπολοίπου που ήταν στο ΤΧΣ, πρωτευόντος για θέματα τραπεζών αλλά και όχι μόνο. Αυτή η απώλεια συντελέστηκε με την παράλειψη της κυβέρνησης", είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι γνωστό ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση των τραπεζών και απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο είπε ότι ήθελαν να μείνουν στην εξουσία γι' αυτό και έκαναν προειδοποιήσεις πριν και μετά τις εκλογές για bank run.
"Το Reuters ανακήρυξε τον κ. Βαρουφάκη τον πιο ακριβό υπουργό Οικονομικών στην ιστορία του δυτικού κόσμου. Ότι έχει κοστίσει στους φορολογουμένους του περισσότερα από όλους τους υπουργούς Οικονομικών όλων των κρατών, όλων των εποχών. Τα καταφέρατε, Γ. Βαρουφάκης, κατέστρεψε την Ελλάδα σε έξι μήνες, ο,τι είχαμε πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια. Προσέξτε όμως θέλετε να πάει ο τόπος μπροστά και με αυτό κλείνω, θα πρέπει να σταματήσετε αυτές τις υπερεπείγουσες διαδικασίες που γίνονται για να κλέβετε την ψήφο της Βουλής. Και θα πρέπει κ. υπουργέ να σταματήσετε να λέτε διαρκώς αυτό, ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα και ότι είναι προιόν εκβιασμού. Ακούστε, αν δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα που υπογράψατε παραιτηθείτε και φύγετε", υπογράμμισε από τη μεριά του ο Αδ. Γεωργιάδης.
Από τη μεριά της η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ σημείωσε: "Μπορεί και να πάρουμε πολλά λεφτά. Μπορεί να πάρουμε και 89 δισ. Μπορεί να πάρουμε και 25 και 30 και 45 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ουδείς από την πλειονότητα των 10 εκατομμυρίων, που είναι τουλάχιστον 9,5 εκατομμυρίων εργαζομένων πρόκειται να δει από αυτά φράγκο στην τσέπη του. Αυτοί που τα έπαιρναν και τα έδιωξαν, αυτοί που τα έπαιρναν και τα έφαγαν, αυτοί που τα έπαιρναν και φτιάξαν τις τράπεζες, αυτοί που τα έπαιρναν και κλείσαν τις τράπεζες, αυτοί θα επανωφεληθούν. Όταν λοιπόν μιλάτε για κράτος και για έθνος να του βάζετε και το κατάλληλο ευρωπαϊκό ταξικό πρόσημο για να δικαιολογείτε το πάση θυσία ευρώ, για πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά".
Το νομοσχέδιο εισήχθη ως κατεπείγον ενώ ο γενικός γραμματέας της κυβέρνηση, Σπύρος Σαγιάς στο εισαγωγικό του σημείωμα προς την πρόεδρο της Βουλής ζητάει η συζήτηση και η ψήφιση να έχει ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου.
Το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων αριθμεί 1.000 σελίδες εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας.
Μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών και χωρίς να έχει προσδιοριστεί από την πρόεδρο της Βουλής ανώτατο χρονικό όριο κατάθεσης έκθεσης θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο χρόνος κατά τον οποίο θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά και η ώρα της ψηφοφορίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει να πάει τη συνεδρίαση "στις καθυστερήσεις".
Την ίδια ώρα, το μέγαρο Μαξίμου αγωνιά για τις απώλειες στην ψηφοφορία ενώ στόχος παραμένει η διατήρηση τουλάχιστον 120 εδρών ώστε να κερδιθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.
Είπαν προσερχόμενοι το πρωί στο κοινοβούλιο
"Χρόνος δεν υπάρχει, έγινε όμως μια ενημέρωση χθες στην αίθουσα της Γερουσίας και μια πρώτη συζήτηση για τα βασικά σημεία γιατί πολλά από αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο μπορεί να τα πει κανείς και αυτονόητα. Δηλαδή τα σημεία αιχμής είναι λίγα αλλά και σε κάθε περίπτωση το πακέτο είναι ελαφρύτερο του αναμενομένου διότι ορισμένα ας το πούμε αιχμηρά θέματα τα οποία όντως είναι θέμα συζήτησης όπως το θέμα της φορολόγησης των αγροτών όπου εκεί υπάρχει ένα θέμα, δεν περιλαμβάνεται τώρα στο νομοσχέδιο, αλλά υπάρχει ένα θέμα να μην πληγούν παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού γιατί δεν μας απέμειναν και πάρα πολλές. Και πρέπει να τις προστατεύσουμε πάση θυσία", υπογράμμισε προσερχόμενος ο Γ. Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ "στηρίζει χωρίς απολύτως κανένα αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα συνεχίσει να το κάνει", είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόσθεσε ότι το κόμμα "εύχεται η κυβέρνηση να συναίσθηση των ευθυνών της και να ανταποκριθεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με την στάση ευθύνης που επιδεικνύει η αντιπολίτευση". Έστρεψε τα "πυρά" της και προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι η εικόνα της προέδρου της Βουλής να μιλάει για κατάλυση της δημοκρατίας και για πραξικόπημα "δεν τιμά κανέναν και πρωτίστως την ίδια την κυρία πρόεδρο". "Εάν πιστεύει ότι έχει προεδρεύσει μιας Βουλής η οποία έχει καταλυθεί τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να υποβάλλει την παραίτησή της για λόγους αξιοπρέπειας", σημείωσε.
"Με το σημερινό νομοσχέδιο ο λαός καλείται και πάλι να πληρώσει από τον ιδρώτα του το τραπεζικό σύστημα, τη διάσωση όπως λένε του τραπεζικού συστήματος και των μονοπωλιακών ομίλων. Και παράλληλα με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η δικαιοσύνη γίνεται πανάκριβη για τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της επιτάχυνσης, συντρίβονται οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, σε όφελος πάντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών", σημείωσε ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ.
"Το Αριστερό μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται το καταστροφικότερο όλων, συνεχίζεται σήμερα η επιβολή του με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών την οποία θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης και βέβαια όπως είχε προβλέψει η Χρυσή Αυγή πριν τις εκλογές ο Τσίπρας αποδεικνύεται ο Δούρειος Ίππος των διεθνών τοκογλύφων για την άλωση της Ελλάδας", ανέφερε ο Ηλ. Κασιδιάρης.