Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που πρέπει να ψηφιστεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το τρίτο πακέτο βοήθειας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που πρέπει να ψηφιστεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το τρίτο πακέτο βοήθειας.
Μετά από ψηφοφορία δι΄ανατάσεως της χειρός η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης προέδρων η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 02:00 και να ακολουθήσει η ψηφοφορία.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στα όσα είχε πει νωρίτερα στις Επιτροπές η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάλεσε την πρόεδρο της Βουλής να αποσύρει τα όσα καταγγέλλει στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ειδάλλως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναρωτήθηκε εάν η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκ του θεσμικού της ρόλου προτίθεται να πράξει κάτι ώστε να εμποδίσει τις διαδικασίες που η ίδια έχει πει ότι δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει.
Απαντώντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων της και μάλιστα είπε πως πρόκειται για μάταιη προσπάθεια να δηλητηριαστεί η κατάσταση.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτησε να τελειώσει σήμερα η διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχετική δέσμευση στο κοινό ανακοινωθέν της συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από προχθές και η Βουλή θα μπορούσε να συνεδριάσει από χθες. Ο κ. Φίλης ζήτησε "μεγαλύτερη δημοκρατική προσήνεια και κατανόηση των δύσκολων περιστάσεων υπό τις οποίες τελεί η χώρα", ενώ κάλεσε όλους να αρθούν "πάνω από εύκολες μικροκομματικές ροπές" και να έχουν συνείδηση της εθνικής τους ευθύνης.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου απάντησε πως ο όγκος του νομοσχεδίου ήταν τόσο μεγάλος που δεν γινόταν να υπάρξει νωρίτερα συνεδρίαση καθώς δεν θα μπορούσαν ούτε διαγωνίως οι βουλευτές να εξετάσουν το περιεχόμενό του.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, είπε πως η επιστολή της προέδρου της Βουλής αποτελεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει και να αντιδράσει.
Τον λόγο έλαβε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση τηρεί τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και τον τηρεί ακόμη και σε οριακές διατάξεις. "Η κυβέρνησή μας όπως και όλη η Βουλή είμαστε εκλεγμένοι…Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ' υπαγόρευση", τόνισε.
Επί του νομοσχεδίου
"Μην επενδύετε στον διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πολύ σύντομα θα διαψευστείτε", διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Σχολιάζοντας τα περί κακής διαπραγμάτευσης που προσάπτονται στην κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε εκ νέου ότι η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενιαία και πάντα έπραξε συλλογικά, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης δεν σχετίζονταν με το ποιος ήταν υπουργός Οικονομικών. "Αντιμετωπίζαμε ανθρώπους που δεν ήθελαν να κάνουν κανένα συμβιβασμό", είπε.
Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο, είπε ότι είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς να μην έρθουν σε αυτή τη φάση στη Βουλή.
Για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει φέρει τη γενική λύση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα περιλαμβάνει και τη λύση για την πρώτη κατοικία.
Σε ό,τι αφορά την οδηγία για τις τράπεζες επισήμανε ότι μέχρι το 216 οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί άρα η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι κάτω από την οδηγία, ενώ τόνισε ότι "οι καταθέτες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον τους".
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σημειώνοντας: "Στην εποχή πριν ο κ. Λοβέρδος κρέμαγε στο διαδίκτυο τις οροθετικές για να πάρει 100- 200 ψήφους και στον αγώνα του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη θα έπρεπε να ακούει τους βουλευτές του που λέγανε ότι εμείς δεν πιστεύαμε στη μείωση των μισθών, δεν πιστεύαμε στη μείωση των συντάξεων, ήταν θέμα συσχετισμών, οπότε μην κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση της αριστεράς".
Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι "την εντολή δημοσίευσης φωτογραφιών την είχε δώσει η εισαγγελία Αθηνών" και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσακαλώτος "ή δεν έχει ενημέρωση ή προσπαθεί με ψευτοθέματα να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα που έχει τσακίσει στα δύο". "Δεν του επιτρέπω να χρησιμοποιεί το όνομά μου", υπογράμμισε.
Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε πως ήταν υποχρέωσή του να επιλέξει το νομοσχέδιο αντί της άτακτης χρεοκοπίας και πρόσθεσε πως προσδοκία του είναι να υπάρξουν εν καιρώ βελτιώσεις στον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Το απόγευμα η διάσκεψη των προέδρων συνεδρίασε και αποφάσισε η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί γύρω στις 2:00 με 3:00 τα ξημερώματα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που εμπεριέχει αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας και οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εγγύηση των καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος της Βουλής, που από νωρίς είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία της για τις διαδικασίες εξπρές, ζήτησε να διεξαχθεί ολονύκτια συζήτηση και η ψηφοφορία να γίνει το πρωί. Ωστόσο η πρόταση της όπως και την προηγούμενη φορά δεν έγινε δεκτή.
Την ίδια στιγμή επικρατεί αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το εάν και κατά πόσο θα υπάρξουν νέες απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θετική θα μπορούσε να θεωρηθεί η αλλαγή ψήφου από ορισμένους βουλευτές που είχαν ψηφίσει “όχι” και σήμερα ίσως ψηφίσουν “παρών”.