Σαφές είναι πλέον το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις διαφωνίες που καταγράφτηκαν στη ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στη Βουλή.
Σαφές είναι πλέον το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις διαφωνίες που καταγράφτηκαν στη ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στη Βουλή.
Συνολικά, η κυβερνητική πλειοψηφία κατέγραψε 31 απώλειες ενώ η πιο ηχηρή αλλαγή είναι αυτή του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ψήφισε "ναι" αν και στην πρώτη ψηφοφορία είχε ψηφίσει "όχι".
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν προτίθεται να εγκατελείψει το "οχυρό της μάχης".
"Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων", είπε ο πρωθυπουργός, "γιατί χαμένοι αγώνες" πρόσθεσε, "είναι μονάχα οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ. Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα δοθούν με την ίδια μαχητικότητα, πίστη στις δυνάμεις μας, την ίδια αξιοπρέπεια και θα είναι αγώνες που θα κερδηθούν".
Από τη μεριά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη αναγνώρισε ότι "το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι νομίζω σαφές".
Είπε ότι θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα. Το ποιές διαδικασίες είναι αυτές και πώς θα κυλήσουν εξήγησε ότι είναι θέμα του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει για όλα αυτά τα ζητήματα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι "οι διαφορές είναι μέσα στα πλαίσια του καταστατικού και της νόμιμης λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ" και πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.
"Αυτές οι διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Δεν είναι αχίλλειος πτέρνα μας. Η διαφορετικότητα είναι ζωντάνια, είναι δύναμη για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς προκειμένου να πάει μπροστά", πρόσθεσε.
"Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι στην κυβέρνηση και συγχρόνως θα διατηρούν και την αριστερή τους αγνότητα, όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις", είπε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" η Θοδώρα Τζάκρη.
Και συμπλήρωσε: "Στην παρούσα φάση η χώρα δεν είχε κανένα άλλο σχέδιο προετοιμάσει πέρα από ένα καινούργιο πρόγραμμα, ένα καινούργιο δηλαδή μνημόνιο, αυτό ακόμα και οι ίδιοι οι διαφωνούντες συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα άλλο ως εναλλακτική λύση. Επομένως εγώ δεν κατανοώ την άρνησή τους να ψηφίσουν, προφανώς κρύβονται πίσω από τη δική μου ψήφο, από την ψήφο του κ. Βρούτση, από την ψήφο των υπολοίπων κομμάτων και θα παριστάνουν τις αθώες αριστερές περιστερές".
Από τη μεριά του, ο Κώστας Χρυσόγονος αναγνώρισε ότι υπάρχει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μια διαφωνία αρχής που όσο περνάνε οι μέρες και οι ψηφοφορίες είναι δύσκολο να γεφυρωθεί και δεν απέκλεισε την διάσπαση εντός κάποιων μηνών.
Παράλληλα, το περιβόητο εναλλακτικό πλάνο για επιστροφή στη δραχμή εξακολουθεί να προκαλεί τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Ο Σπ. Λυκούδης του Ποταμιού είπε στην Θ. Τζάκρη στο MEGA ότι με ειλικρίνεια την ακούει να παραδέχεται ότι η χώρα έπρεπε να έχει εναλλακτικό πλάνο για έξοδο της χώρας από το ευρώ, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερτονίζει ότι δεν λέει τίποτα παραπάνω από το ότι η Ελλάδα θα έπρεπε "για λόγους εθνικής ασφάλειας" από το 2001 να έχει συντεταγμένο σχέδιο εξόδου εφόσον κριθεί απαραίτητο.