Αισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας Αθήνας - πιστωτών εντός του Αυγούστου εμφανίστηκε ο Ζακ Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Αισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας Αθήνας – πιστωτών εντός του Αυγούστου εμφανίστηκε ο Ζακ Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, πιστεύει στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας τον Αύγουστο, κατά προτίμηση μάλιστα πριν από τις 20 του μήνα.
Αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι κατά την εκτίμησή του αυτές προχωρούν κατά "ικανοποιητικό τρόπο" προς την κατεύθυνση της συμφωνίας σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί σύντομο, "θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας", μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε ένα επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο.
Για τις διαφορές ΔΝΤ – ΕΕ ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι "υπερβάλλουμε λίγο για τις διαφορετικές απόψεις" και πως "η συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν είναι πολύ καλή”.
Αναφορικά με τα σενάρια για Grexit σημείωσε ότι "πάντα έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί παρόλο που η Επιτροπή έπρεπε να προετοιμαστεί καθώς το σεναριο εξόδου ηταν πανω στο τραπέζι κυρίως επίσης και απο την Γερμανία".
"Έκανα πάντα τα πάντα ώστε η ώστε η απλουστευτική υπόθεση να μην πραγματοποιηθεί. Γιατί αν βγάζαμε την πιο αδυναμη χώρα οι αγορές θα έβρισκαν μια δεύτερη χώρα που θα φαινόνταν ως το αδύναμο στοιχείο", ανέφερε.
Και πρόσθεσε: "Δεν συνάντησα ποτέ κάποιον που λεπτομερώς θα μπορουσε να μου εξηγήσει την αλληλουχία των συνεπειών ενός Grexit. Δεν μπορώ απο το να ενθαρρύνω τα κράτη μέλη της ΕΖ να μην σταματούν να σκέφτονται την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης γιατί το δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε απο τα ελληνικά προβλήματα δεν είναι οτι πρέπει να κατεβάσουμε τα χέρια αλλά να σηκώσουμε τα μανίκια".