Δύο ξεχωριστοί Έλληνες παραολυμπιονίκες, δυο πραγματικοί πρωταθλητές της ζωής, αν και κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, καταφέρνουν να κάνουν το αδύνατο δυνατόν.
Δύο ξεχωριστοί Έλληνες παραολυμπιονίκες, δυο πραγματικοί πρωταθλητές της ζωής, αν και κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, καταφέρνουν να κάνουν το αδύνατο δυνατόν.
Ο λόγος για τον 39χρονο Μάκη Καλαρά που κατακτά χιονισμένες βουνοκορφές και τον 27χρονο Αντώνη Τσαπατάκη, που δαμάζει τα κύματα της θάλασσας. Και οι δυό τους στέλνουν το δικό τους μήνυμα ζωής, μιλώντας στο Mega και στην Ζέτα Θεοδωρακοπούλου. Αψηφώντας τους φυσικούς νόμους, με το αναπηρικό καρότσι επάνω στη σανίδα, ο Αντώνης Τσαπατάκης κάνει surf. Ο 27χρονος παραολυμπιονίκης χαίρεται τη θάλασσα και τον αθλητισμό αποδεικνύοντας ότι όλα είναι δυνατά και πιθανά και δίνει μάθημα δύναμης και θέλησης.
“Θα πρέπει να είμαστε λίγο θαρραλέοι στη ζωή μας. Οι επιλογές μας διακρίνονται από ένα ρίσκο. Αν δεν ρισκάρεις, ναι, μπορεί να χάσεις, αλλά μπορεί και να κερδίσεις κιόλας”, δηλώνει ο 27χρονος.
Ο σπουδαίος κολυμβητής, που έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε παραολυμπιακούς, παγκόσμιους και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα -με πιο πρόσφατο το ασημένιο προ μηνός στο παγκόσμιο της Σκωτίας- κόντρα σε δυσκολίες και προβλήματα, που οι περισσότεροι τα θεωρούν ανυπέρβλητα, επιδίδεται στο αγαπημένο του surf απολαμβάνοντας ένα υπέροχο συναίσθημα. “Απλά ένα συναίσθημα, πετάω, νομίζω ότι πετάω. Είναι τρομερή η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξεις πάνω στην σανίδα", σημειώνει. . Σε ηλικία μόλις 18 ετών υπέστη παραπληγία, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και εμπνέει με το θάρρος και το κουράγιο του.
Παρομοίως και ο Μάκης Καλαράς, παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής που κάνει αλπικό σκι και κατεβαίνει πίστες με 100 χιλιόμετρα την ώρα αψηφώντας τα πάντα. “Πάω με 100 χιλιόμετρα την ώρα και ξέρεις πως αν χτυπήσεις και σπάσεις κανένα χέρι, τότε θα γίνω ανάπηρος. Ανάπηρος δεν νιώθω γιατί έχω δύο χέρια πολύ δυνατά. Νιώθω πολύ ελεύθερος όταν κατεβαίνω τις πίστες”, δηλώνει. Ο 39χρονος Μάκης είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχει μετάσχει και σε θερινούς και σε χειμερινούς παραολυμπιακούς αγώνες. Δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί γι' αυτόν τον παραπληγικό αθλητή.
“Δεν υπάρχει αναπηρία στο σώμα. Υπάρχει μόνο στο μυαλό. Ποτέ δεν ξέρει ο άνθρωπος τη δύναμή του”, τονίζει.
Δυο ξεχωριστοί άνθρωποι, δύο ξεχωριστοί Έλληνες, που είναι φίλοι από τα παλιά και κάνουν το αδύνατο δυνατό. Ωστόσο ο Αντώνης Τσπατάκης δεν κρύβει το παράπονο του. Μετά το ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι, στα 19 του χρόνια, κρίθηκε ακατάλληλος για την Σχολή Αστυφυλάκων, όπου φοιτούσε, και η συνέχιση των σπουδών του στάθηκε αδύνατη.
Όπως υποστηρίζει, με μια υπουργική απόφαση θα μπορούσε να εργαστεί σε υπηρεσία γραφείου, άλλα οι ενέργειές του έχουν χαθεί στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας. “Εκλιπαρώ, δεν μου αρέσει, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο πια στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό που ζητάω είναι να πράξουν αξιοκρατικά και δίκαια, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δηλώνει ο 27χρονος Αντώνης.