Αντεγκλήσεις και συνθήκες ρήξης, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για την συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών. “Πέτρα του σκανδάλου” η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επιχειρεί να καθυστερήσει τη διαδικασία, προκαλώντας δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αντεγκλήσεις και συνθήκες ρήξης, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για την συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών. “Πέτρα του σκανδάλου” η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επιχειρεί να καθυστερήσει τη διαδικασία, προκαλώντας δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπως μεταδίδει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, αύριο το πρωί θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και το απόγευμα θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Η “επιχείρηση” προσέγγισης της προέδρου της Βουλής ξεκίνησε χθες, με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Σαγιά, ο οποίος είχε συνομιλία σε έντονους τόνους με την πρόεδρο της Βουλής, χωρίς να καταφέρει να την πείσει.
Το πρωί σήμερα με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη έγινε συλλογή υπογραφών από εκπροσώπους κομμάτων, ώστε να συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, χωρίς την παρουσία της κ. Κωνσταντοπούλου. Τελικά, 14 από τα 21 μέλη υπέγραψαν την επιστολή για τη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων πιο νωρίς, αλλά και πάλι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν υποχώρησε και την απέρριψε.
Αργότερα ήρθε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό της δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι το γεγονός πως μετά την επιστολή που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός στην κ. Κωνσταντοπούλου για την επίσπευση των διαδικασιών, σήμερα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “τρικλοποδιές”, που επιχειρούν κάποιοι, ακόμα και στο "και πέντε", να βάλουν στο δρόμο της χώρας, επισήμανση που έχει προκαλέσει αίσθηση. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε ένα μόνο απ' αυτά.
Το τελευταίο “επεισόδιο” της κόντρας εκτυλίχθηκε σήμερα το απόγευμα, όταν υπάλληλοι της Βουλής επικοινώνησαν με τους βουλευτές που συμμετέχουν στις Διάσκεψη των προέδρων, ρωτώντας τους τι ώρα θέλουν να γίνει η Διάσκεψη.
Τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημινίου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με σκληρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την παραίτησή της. Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αθήνα 98,4: “Δεν μπορεί ξέρετε να συλλάβει κανείς την ανθρώπινη παθολογία, υπερβαίνει νομίζω την ανάλυση ενός λογικού ανθρώπου. Προφανώς στο μυαλού του καθένας έχει σκέψεις που εμείς ούτε καν μπορούμε να προσεγγίσουμε ή να καταλάβουμε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή, ότι οι βουλευτές του κόμματος αποφάσισαν ομόφωνα να συνεννοηθούν με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της κ. Κωνσταντοπούλου.
Συνθήκες ρήξης και στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ
Η ψηφοφορία του μνημονίου θα γίνει σε συνθήκης ανοικτής ρήξης του πρωθυπουργού όχι μόνο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και με την ομάδα Λαφαζάνη, η οποία κινείται πλέον ανοικτά με στόχο τον σχηματισμό νέου κόμματος.
Ο Νίκος Βούτσης απεύθυνε έκκληση στους “αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ, που ισοδυναμεί με προειδοποίηση, μιλώντας στο “Πρωινό Mega”, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση λόγω πολέμου εκ των έσω. Ο Υπουργός Εσωτερικών μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να αλλάξουν θέση τα στελέχη του αριστερού ρεύματος και να αποφευχθεί η ρήξη. Ανάλογο μήνυμα στέλνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον Σκάι. “Στις εκλογές του Γενάρη ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια σκληρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης, δεν του είπε να βγει από την Ευρώπη”.
Ωστόσο βουλευτές που ανήκουν στον στενό πυρήνα της Αριστερής Πλατφόρμας μιλούν ανοιχτά πλέον για ίδρυση κομματικού φορέα, ενώ στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη δηλώνει ότι στέκεται και η Ραχήλ Μακρή. Ο Κώστας Ήσυχος προανήγγειλε το άμεσο διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δημιουργία κόμματος από τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. “Με την ψήφιση αυτού του τρίτου μνημονίου προδιαγράφεται δυστυχώς ένα άμεσο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, όπου το μέτωπο του όχι θα λάβει σάρκα και οστά”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να συμπορευτεί με την αριστερή πλατφόρμα προκειμένου να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Ραχήλ Μακρή μιλώντας στο ΒΗΜΑ ,ενώ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. “Η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή στις 25 Ιανουαρίου για να φέρει ένα νέο μνημόνιο. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια με ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα στοιχιζόμουν δίπλα στον Λαφαζάνη”, υπογράμμισε.
Ιδιαίτερα αιχμηρός όμως ήταν ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου λέγοντας ότι ανάλογο πρόγραμμα δεν θα έφερνε ούτε φιλελεύθερη κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM εκτίμησε πως αυτό το μνημόνιο είναι σκληρότερο από τα δύο προηγούμενα και ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί όχι στην ψήφιση, αλλά στην υλοποίηση “αυτού του ακραίου προγράμματος”. Πυρά εναντίον της κυβέρνησης και από τον Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος δήλωσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ένα μνημονιακό κόμμα. “Εάν αυτό το πράγμα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μπει για τα καλά στο δρόμο της μετατροπής σε μνημονιακό κόμμα. Αυτός ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή”, δήλωσε στην ΕΡΑ.