Κρίσιμη θα είναι και η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς ενώ έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία εγείρει ερωτήματα, στήνοντας “ναρκοπέδιο” για την ελληνική κυβέρνηση.
Κρίσιμη θα είναι και η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς ενώ έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία εγείρει ερωτήματα, στήνοντας “ναρκοπέδιο” για την ελληνική κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό, πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης, η γερμανική πλευρά έθεσε ερωτήματα τόσο για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και πώς θα λειτουργεί, αλλά και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους εμπλέκοντας τις γνωστές αντιρρήσεις και ενστάσεις που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με δεδομένο αυτά τα ερωτήματα που υπέβαλε η Γερμανία αύριο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθεί να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει δάνεια η Ελλάδα, ούτως ώστε να ξεπληρώσει στις 20 Αυγούστου το δάνειο που θα πρέπει να αποσβέσει από την ΕΚΤ. Οι Γερμανοί θεωρούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί από έναν μηχανισμό, ο οποίος δανείζει βραχυπρόθεσμα, και όρους που δεν είναι ευνοϊκοί. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, επιθυμεί να δανειστεί με βάση το τριετές νέο πρόγραμμα, του οποίου οι όροι πολύ πιο συμφέροντες. Εκτός από τη Γερμανία, στον σκληρό “πυρήνα” των κρατών-μελών που αναμένεται να υψώσουν αναχώματα, εντάσσονται επίσης η Αυστρία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία.
Οι ενστάσεις της Γερμανίας
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της ΕΕ, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών απέστειλε έγγραφο με σειρά ενστάσεων, όπως:
Δέσμευση για συμμετοχή ΔΝΤ
Όχι σε κούρεμα χρέους
Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (50 δισ. ευρώ)- Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Αλλαγές στα εργασιακά έως τον Δεκέμβριο
Μεταρρύθμιση του Δημοσίου με εποπτεία της Κομισιόν
Οι γερμανικές ενστάσεις οδήγησαν χθες την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή, που προετοιμάζει το Eurogroup να ζητήσει από την Κομισιόν να καταθέσει δύο αιτήματα: ένα προς τον ESM, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο δάνειο και ένα προς τον EFSM, τον μηχανισμό που χορηγεί τα προσωρινά δάνεια-γέφυρα, για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία-πακέτο.
Η ελληνική αποστολή υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα διεκδικήσει στο αυριανό γιουρογκρουπ, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δόση μέσα στον Αύγουστο, με στόχο 4 δισ. ευρώ να κατευθυνθούν προς την εξόφληση οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το Reuters το νέο πακέτο θα φθάσει στα 91,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85,5 δισ. θα είναι νέο δάνειο και τα 6,2 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η πρώτη δόση, που θα εκταμιευθεί μέσα στον Αύγουστο ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ. Η φινλανδική βουλή, πάντως, ενέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Στουμπ.
Πάντως, οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών, παραδέχονται σε έκθεσή τους που δημοσιεύει η WSJ, ότι ακόμη και με εφαρμογή του προγράμματος, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση. Στην τρισέλιδη ανάλυσή τους, που δεν υπογράφει το ΔΝΤ. Εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο θα φθάσει στο 201% του ΑΕΠ, το 2020 στο 175% του ΑΕΠ και το 2022 στο 160%, έναντι στόχου για 110% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι Γερμανοί απορρίπτουν το κούρεμα, αν και εμφανίζονται θετικοί σε παράταση των δανείων.
Πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, συνέδεσε την επιτυχία του προγράμματος με τις αποφάσεις για το χρέος και παραδέχθηκε το λάθος της κυβέρνησης που πόνταρε στο ότι οι ευρωπαίοι θα φοβηθούν με την απειλή εξόδου από το ευρώ. "Πιστεύαμε, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, ότι έτσι και απειλούσαμε με έξοδο από το ευρώ οι αγορές θα τινάζονταν στον αέρα, οι αγορές θα τρόμαζαν και θα υποχωρούσαν. Αποδείχτηκε λάθος. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε πρότεινε επίσημα στον κ. Βαρουφάκη, αν θέλουμε να βγούμε, να μας βοηθήσει κιόλας", δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.