Οριστικό και αμετάκλητο φαίνεται πως είναι το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την ώρα που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι θα στηθούν κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Οριστικό και αμετάκλητο φαίνεται πως είναι το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την ώρα που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι θα στηθούν κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο δύο κόμματα, αλλά περισσότερα, αφού οι ψηφοφορίες στη Βουλή ανέδειξαν κι άλλες υποομάδες. Το σκληρό μπλοκ του Λαφαζάνη αποτελούν 18 βουλευτές, παραδοσιακά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που τον ακολουθούν σε όλη του τη διαδρομή. Απώλεια είναι ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος έγινε υφυπουργός Εξωτερικών. Οι βέβαιοι σύμμαχοί του είναι έξι βουλευτές από τις “συνιστώσες” της Επαναστατικής Αριστεράς και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Νότης Μαριάς.
Η νέα πραγματικότητα στο εσωτερικό του κόμματος, είναι η ομάδα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που απαρτίζεται από έξι βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια συνιστώσα και ανέπτυξαν τώρα δίαυλο επικοινωνίας με την πρόεδρο της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ήταν με την κ. Κωνσταντοπούλου από την εποχή του “μαύρου” στην ΕΡΤ, τώρα όμως παίρνει σαφείς αποστάσεις.
Μία ομάδα με κρίσιμο ρόλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή των 12 βουλευτών, που ψήφισαν “παρών” στην ψηφοφορία για το μνημόνιο και εκείνες του Ιουλίου και οι οποίοι ήταν σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή. Στελέχη αυτής της ομάδας έχουν πάρει θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
Πάντως, όπως επιβεβαιώνει σήμερα και η εφημερίδα “Αυγή”, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 20 Αυγούστου. Πλέον, η καταψήφιση της κυβέρνησης από τους βουλευτές της ομάδας Λαφαζάνη αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβιο. Ο κύριος λόγος για να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στις κάλπες θα είναι να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα βαρίδια του "όχι" στο μνημόνιο, υπογραμμίζει ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Στον Π. Λαφαζάνη απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι το ρήγμα οριστικοποιήθηκε.
Πάντως, το ερώτημα στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση είναι τι θα κάνει η αντιπολίτευση που δεν θέλει εκλογές, αφού εκτιμά ότι το κόστος για την Οικονομία θα είναι πολύ μεγάλο.