Έτοιμο να στείλει “ραβασάκια” σε εκατομμύρια φορολογουμένους για να πληρώσουν τους φόρους τους έως το τέλος του έτους, είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Έτοιμο να στείλει “ραβασάκια” σε εκατομμύρια φορολογουμένους για να πληρώσουν τους φόρους τους έως το τέλος του έτους, είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ
Μέσα στους επόμενους μήνες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, μεταξύ άλλων, φόρο εισοδήματος, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας ΙΧ, αυξημένο φόρο πολυτελείας και ΕΝΦΙΑ, ενώ επιπλέον τον Οκτώβριο θα οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, γεγονός που είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ βάζει ειδική επισήμανση στο ασφαλιστικό για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, κάτι που σημαίνει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα ειδικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε τις περικοπές του 2012 αντισυνταγματικές. Επιπλέον, ζητά και νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά που σημαίνει ότι επιστρέφει το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Την Τετάρτη, η γερμανική Βουλή θα συνεδριάσει και θα ψηφίσει την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει προβλήματα στο κόμμα της, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των ανταρτών βουλευτών. Η Bild μάλιστα, υπολογίζει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν "όχι" στο δάνειο προς την Ελλάδα, στους 120. Ενδεικτικό είναι το δελτίο του γερμανικού δικτύου N-TV, με την παρουσιάστρια να αναφέρει: “Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει. Μόνον βουλευτές μπορούν να σταματήσουν πλέον το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Η γερμανική βουλή θα ψηφίσει την Τετάρτη για το νέο πακέτο διάσωσης”. Η Άνγκελα Μέρκελ καλείται να πείσει τους διαφωνούντες Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να υπερψηφίσουν το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα την ερχόμενη, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία-τεστ αντοχής για την καγκελάριο. Και είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν, καθώς η εκλογική τους βάση αντιδρά, αφού η Γερμανία καλείται να συνεισφέρει με επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται η γερμανική Bild, το 57% των Γερμανών τάσσονται κατά ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας μας, ενώ το 84% δεν πιστεύει τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι "αντάρτες" της Μέρκελ
Εδώ και πέντε χρόνια οι "ανταρτες" στο στρατόπεδο της Μέρκελ αυξάνονται κατακόρυφα. Στην πρώτη ψηφοφορία το 2010 ήταν τέσσερις, στις επόμενες δύο έφθασαν τους 29. Τον περασμένο Ιούλιο ήταν 60 και τώρα ενδέχεται να γίνουν 120, γράφει η Bild. Δηλαδή, περισσότερο από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος της Μέρκελ.
Η πολιτική αναλύτρια Κριστιάνε Μαϊερ, επισημαίνει πως “κάποιοι βουλευτές νιώθουν ενισχυμένοι στη στάση τους, θεωρούν ότι πρέπει να ακούσουν τη συνείδησή τους-εφόσον αυτό θέλουν κι οι ψηφοφόροι τους. Η καγκελάριος δεν κινδυνεύει, αφού τη στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες – μια παράξενη κατάσταση- όπως και οι Πράσινοι, που θα υπερψηφίσουν, άρα δεν απειλείται η πλειοψηφία. Αλλά είναι δυσάρεστο όταν δεν σε στηρίζουν στο δικό σου κόμμα, όπως συμβαίνει και με τον Τσίπρα”.