Τα πιο σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή έως τον Οκτώβριο, με άμεσες συνέπειες στην “τσέπη” εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως συνταξιούχων και αγροτών.
Τα πιο σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή έως τον Οκτώβριο, με άμεσες συνέπειες στην “τσέπη” εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως συνταξιούχων και αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε γερμανική κοινοπραξία, προκαλώντας σχόλια και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Ο οδικός χάρτης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων ξεκινά με επτά εμπόδια. Πρόκειται για τους έξι εφαρμοστικούς νόμους και τα νέα προαπαιτούμενα, που πρέπει να ψηφιστούν έως τον Οκτώβριο. Ανάμεσά τους, είναι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, με άμεση εφαρμογή για το 20% των δικαιούχων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Στον τομέα των εργασιακών, τον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, για αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον απεργιακό νόμο, που θα ψηφιστούν πριν το τέλος του έτους.
Νέες επιβαρύνσεις έρχονται και στη φορολογία, με την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20%, την αύξηση του φόρου για εισοδήματα από ενοίκια στο 15% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% για το υπερβάλλον εισόδημα, ενώ το κονδύλι, για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%, με ανάλογους περιορισμούς είτε στο επίδομα είτε στον αριθμό των δικαιούχων.
Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, θα τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση των δανειστών, οι οποίοι διατηρούν και νέες επιφυλάξεις, εν μέσω της σεναριολογίας περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, όπως περιέγραψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες ότι υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές. Εξάλλου, φτιάξαμε το πρόγραμμα με τέτοιον τρόπο, ώστε όπως και στο παρελθόν να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την τήρηση των υποσχέσεων. Γι' αυτό πάντα θα πηγαίνει βήμα-βήμα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο πρέπει να ψηφιστούν και οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, να τεθούν ανώτατα όρια για τη μισθολογική δαπάνη έως το 2019, ενώ εάν χρειαστεί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει κι άλλα μέτρα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ για το 2016 και 0,75% για το 2017.
Ενδεικτικές της καχυποψίας των Ευρωπαίων απέναντι στην εφαρμογή των μέτρων είναι οι δηλώσεις του Ισπανού υπουργού οικονομικών, στο κοινοβούλιο, που ψηφίζει για την έγκριση της βοήθειας στην Ελλάδα. “Οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν ένα τίμημα ιδίως για τους πιο ευάλωτους. Μόλις πριν από έξι μήνες το σύνολο του ποσού για τη διάσωση της Ελλάδας θα ήταν σημαντικά λιγότερο και οι όροι, λιγότερο αυστηροί”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουις Ντε Γκίντος.
Στις καυτές πατάτες του φθινοπώρου περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την ίδρυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Ήδη, πάντως, η κυβέρνηση, λίγο πριν την ψήφιση του νέου μνημονίου, ενέκρινε την πώληση των 14 περιφεριακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της Fraport-Slentel, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δηλώνουν πως περιμένουν ακόμη περισσότερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. “Το ανακοινωθέν του Eurogroup έδωσε το περίγραμμα ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του χρόνου. Σημειώνουμε ότι η πρώτη συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί, αλλά θα περιμένουμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε η Ανίκα Μπράϊτχαρτ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων με τους ίδιους όρους, που κατήγγειλε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του ΠΑΣΟΚ. “Τότε είχε καταγγείλει την απόφαση ως ύποπτο ξεπούλημα, τώρα την υιοθετεί ως επωφελή και σημαντική συμφωνία. Θα μπορούσε βέβαια να είχε ζητήσει και συγγνώμη αλλά που να βρεθεί ντροπή”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει πως “αυτή η εξέλιξη θα κάνει πανάκριβες και απαγορευτικές, για το λαό, τις αεροπορικές μεταφορές και θα οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων σ' αυτές”. Για κυβίστηση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Για ξεπούλημα και εθνικό οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα κάνει λόγο η ιστοσελίδα ISKRA που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα.