“Στον αέρα” βρίσκεται η πρώτη αποκρατικοποίηση που ενέκρινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφορά στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να εισπραχθούν τα 1,23 δισ. ευρώ του τιμήματος φέτος, όπως είναι ο στόχος.
“Στον αέρα” βρίσκεται η πρώτη αποκρατικοποίηση που ενέκρινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφορά στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να εισπραχθούν τα 1,23 δισ. ευρώ του τιμήματος φέτος, όπως είναι ο στόχος.
Η γερμανική Fraport που ελέγχει πάνω από το 65% της κοινοπραξίας παραχώρησης, ζήτησε σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” πρόσθετες εγγυήσεις και διασφαλίσεις για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, εκφράζοντας ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης, καθώς έχει αυξηθεί το ρίσκο της χώρας.
Ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, σε επικοινωνία του με το Mega, υποστήριξε ότι η κυβερνητική έγκριση της σύμβασης αποτελεί μόνο τη βάση για διαπραγμάτευση και αρνήθηκε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας, το οποίο οριστικοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014. Η απόφαση αυτή είναι η βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Fraport AG και του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενό τους και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συζητήσεων", δήλωσε ο Ρόι Γουάτσον.
Η κυβέρνηση σηκώνει το “γάντι” και απαντά ότι ενέκρινε τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, καθώς ήταν όρος του μνημονίου, προειδοποιώντας ότι εάν ανοίξει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, αυτή θα είναι συνολική. “Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική”, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινοπραξία και εμφανίζεται αισιόδοξο ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. “Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συζητήθηκε και στη γερμανική Βουλή
Το θέμα απασχόλησε και το γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς η Fraport ελέγχεται σε ποσοστό 60% από το γερμανικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, το κρατίδιο της Έσσης κατέχει το 31,35% του μετοχικού κεφαλαίου, το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του κρατιδίου το 20,2%, η αεροπορική εταιρεία Lufthansa το 8,45%, ενώ το 5,27% βρίσκεται στα χέρια αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας και το υπόλοιπο 34,91% στη διασπορά. “Κύριε Σόιμπε διαβάζω ότι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προς ενοικίαση στην Ελλάδα θα πάνε εντελώς τυχαία στην γερμανική εταιρεία Fraport, η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στη δημόσια περιουσία του γερμανικού κράτους. Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας προς όφελος της δημόσιας περιουσίας στη Γερμανία. Κάτι παραπάνω από παράξενο. Και η τιμή, μια απίστευτα εξευτελιστική τιμή. Με αυτά τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιήσει το σχεδιασμένο από εσάς πλάνο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ.”, δήλωσε στη γερμανική Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke, Γκρέγκορ Γκύζι.
Η ΝΔ υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, που κατήγγειλαν τη σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ψέμματα “αεροπλανικού τύπου”! “Πρόκειται δηλαδή για την έγκριση της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ (που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξοβέλιζε στο πυρ το εξώτερον). Το μόνο που χρειάστηκε τελικά να γίνει είναι να μπουν οι υπογραφές: Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης” αναφέρει η Σοφία Βούλτεψη.