Στα χέρια του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέρασε η τρίτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βούλη, μετά τις άκαρπες επαφές του Ευ. Μεϊμαράκη. Στις 19:00 συναντά τον Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή.
Στα χέρια του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέρασε η τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βούλη, μετά τις άκαρπες επαφές του Ευ. Μεϊμαράκη.
Ήδη είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 19:00 συνάντησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας στη Βουλή. Αύριο στις 15:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ την Τετάρτη στις 18:00 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας καυτηρίασε την επιλογή των εκλογών εξπρές από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "αντιδημοκρατικό ολίσθημα".
"Πρώτη φορά βλέπω να βλέπω σε αυτή τη χώρα να γίνονται εκλογές αυγουστιάτικα και μάλιστα εξπρές. Αν ήταν δυνατόν να γίνουν και στο τέλος του Αυγούστου εκλογές θα γίνονταν, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες των μνημονίων από τον ελληνικό λαό. Αυτό αποτελεί αντιδημοκρατικό ολίσθημα για να μην πω αντιδημοκρατική εκτροπή. Αυτά τα ήθη και έθιμα τα έκαναν άλλες κυβερνήσεις και για άλλους στόχους. Δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και σήμερα, το 2015, όταν ο λαός δοκιμάζεται από μνημόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λαμβάνοντας την εντολή ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι θα αξιοποιηθεί από την Λαϊκή Ενότητα για να καταδειχθεί ότι "μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια συνεπής αντιμνημονιακή κυβέρνηση". Υπογράμμισε ακόμη ότι η εντολή θα αξιοποιηθεί για να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί από αυτή τη Βουλή κυβέρνηση σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση, ωστόσο επισήμανε ότι θα αξιοποιηθεί η εντολή για να καταδειχθεί ότι "το μόνο που συμφέρει τη χώρα και το λαό είναι να πάμε σε μια νέα αντιμνημονιακή Βουλή, σε μια νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση".
Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του για τις εκλογές – εξπρές είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαντληθούν όλες οι προθεσμίες και υποστήριξε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν οι εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου.
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεύθυνος να μην συνεργήσει σε εκλογές άρον – άρον και να εξανλτήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες", τόνισε, σημειώνοντας ότι "δεν είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης", αλλά "δίνει λογαριασμό στο σύνολο του ελληνικού λαού", καθώς και ότι "πρέπει να προασπίζει τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος".
Στο πλαίσιο της τριήμερης εντολής, όπως εξήγησε, ο κ. Λαφαζάνης θα επιδιώξει να έχει φυσική επαφή με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.
Υποστήριξε, τέλος, ότι "ο ελληνικός λαός θα μείνει σταθερός και πιστός στο όχι και θα το υπηρετήσει μέχρι τέλους", ξεκαθάρισε ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν θα συνεργαστεί με κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν μνημόνια ή εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύτηκε για την κατάργηση των μνημονίων.
ΜΙλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, είπε ότι το κόμμα θα κρατήσει την εντολή τρεις ημέρες, προσθέτοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα έχει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών.
"Θα κουβεντιάσουμε με πολιτικές δυνάμεις και να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για το ποια κυβέρνηση πρέπει να προκύψει για τη χώρα και κυρίως με κοινωνικούς φορείς που θα δούμε", ώστε να είναι πιο ενήμερος ο λαός και για το τρίτο μνημόνιο και για το αν υπάρχουν άλλες προτάσεις, είπε.
Σημείωσε, ωστόσο, πως "με βάση τις πολιτικές δυνάμεις που έχουμε στη Βουλή και τις θέσεις που έχουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα θέλαμε εμείς δεν μπορεί να προκύψει".
Στα χνάρια του… Τσίπρα με τον χειρισμό της διερευνητικής εντολής
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής με τον ίδιο τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας το Μάιο του 2012.
Δε θα περιοριστεί δηλαδή στις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά θα επιδιώξει συναντήσεις με τους κοινωνικούς φορείς. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει το Μάιο του 2012 στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα ίδια στελέχη θα συναντήσει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Επίσης, ο τωρινός πρωθυπουργός είχε τότε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τις επόμενες δυο μέρες με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕ, της ΓΕΝΟΠ και άλλους κοινωνικούς φορείς. Συνολικά, θα συναντηθεί με τουλάχιστον 22 φορείς.
Επιπρόσθετα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί και στο Παρίσι για να συναντήσει τον υποψήφιο της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές Ζαν Λικ Μελανσόν. Επρόκειτο για ένα ειδύλλιο που τελείωσε. Όπως αποκάλυψε η Liberation, το απόγευμα ο Μελανσόν και δύο στελέχη του κόμματός του είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Παράλληλα, αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής στη Λαϊκή Ενότητα περιμένουν την ένταξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στους κόλπους του κόμματος.
Επικριτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβερνητική του θητεία εμφανίστηκε ο Μανόλης Γλέζος: "Κατά τη δική μου γνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία της Αριστεράς, την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το ότι δεν εφάρμοσε ούτε αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά και αμέσως, όταν ανέλαβε την εκουσία".