Οριακό προβάδισμα, της τάξης του 0,3%, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο του MEGA, για τη νέα προεκλογική περίοδο.
Οριακό προβάδισμα, της τάξης του 0,3%, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο του MEGA, για τη νέα προεκλογική περίοδο.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% και η ΝΔ ποσοστό 25,3%. Mάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3% και το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ το Ποτάμι είναι στο 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.
Ανατροπή σκηνικού καταγράφεται σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 44,3% έναντι 41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι πολίτες δηλώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί από τη θέση του πρωθυπουργού να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο σε σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,8% έναντι 27,1%)
Σύμφωνα με την έρευνα, μη αναγκαία κρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (ποσοστό 66,7%).
6 στους 10 Έλληνες θέλουν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, με περίπου 4 στους 10 να τάσσονται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του οποίου τάσσονται σε ποσοστό 50,6% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης, σε όλα τα κόμματα κυριαρχεί η απάντηση "κυβέρνηση συνεργασίας".
Σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στη διαπραγμάτευση και το μνημόνιο, μόλις 3 στους 10 κρίνουν θετικά τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές (με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο αυτό να εμφανίζονται σχεδόν μοιρασμένοι), με έναν στους δύο πολίτες πάντως να μην βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη συμφωνία-μνημόνιο.
Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας:
Στην ερώτηση "αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;" η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΝΔ: 25,3%
Λαϊκή Ενότητα: 4%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
Το Ποτάμι: 4,6%
ΚΚΕ: 5,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3%
ΠΑΣΟΚ: 5,3%
Ένωση Κεντρώων: 3,2%
Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ξέρουν και πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 12,8%.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό:
44,3% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα
39,7% για τον Σταύρο Θεοδωράκη
39,5% για τη Φώφη Γεννηματά
28,2% για τον Δημήτρη Κουτσούμπα
25,6% για τον Πάνο Καμμένο
23,4% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
11,2% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Ερωτηθέντες ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο, οι πολίτες απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 28,8% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ποσοστό 27,1%, ενώ η επιλογή "κανένας από τους δύο" υπερτερεί με ποσοστό 30%.
Όταν ερωτώνται εάν πιστεύουν ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ήταν αναγκαία, οι πολίτες απαντούν:
Ναι/Μάλλον ναι, σε ποσοστό 32,9%
Όχι/Μάλλον όχι, σε ποσοστό 66,7%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 0,4%
Στην ερώτηση εάν από τις εκλογές θέλουν να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολίτες απαντούν:
Κυβέρνηση συνεργασίας, σε ποσοστό 58,9%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε ποσοστό 36,9%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 4,2%
Στη συγκεκριμένη ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης σε ποσοστό 50,6% και υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας σε ποσοστό 45,8%, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 31,4% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 65,2%.
Σε άλλη ερώτηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πως μετά τις εκλογές η χώρα πρέπει να συνεχίσει με:
Οικουμενική κυβέρνηση, σε ποσοστό 41,8%
Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 17,7%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 14,4%
Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ποσοστό 6%
Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 5,6%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 14,5%.
Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 32,3%, ενώ το 14,5% τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Κληθέντες να απαντήσουν πώς κρίνουν τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, οι πολίτες απαντούν:
Θετικά/Μάλλον θετικά, σε ποσοστό 30,3%
Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά, σε ποσοστό 68,5%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 1,2%.
Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν:
Θετικά/Μάλλον θετικά, σε ποσοστό 54,2%
Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά, σε ποσοστό 45,2%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 0,6%.
Ερωτηθέντες εάν θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη, οι πολίτες απαντούν:
Ναι/Μάλλον ναι, σε ποσοστό 76,2%
Όχι/Μάλλον όχι, σε ποσοστό 22,5%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 1,3%.
Στην ερώτηση "πιστεύετε ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη συμφωνία-μνημόνιο;", οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν:
Ναι/Μάλλον ναι, σε ποσοστό 43,3%
Όχι/Μάλλον όχι, σε ποσοστό 53,1%
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, σε ποσοστό 3,6%
Η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το MEGA διενεργήθηκε στο διάστημα από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου 2015, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.