Σύμβολο της τραγωδίας εκατομμυρίων προσφύγων έχει γίνει η φωτογραφία με το άψυχο κορμί του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι από τη Συρία, που πνίγηκε ανοιχτά της Τουρκίας, μαζί με τον 5χρονο αδελφό του Γκαλίπ και τη μητέρα τους. Η διεθνής κατακραυγή είναι τεράστια και το μήνυμα ένα και πιο ηχηρό από ποτέ: Δράση και λήψη αποφάσεων, σήμερα, για να δοθεί τέλος στη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων
Σύμβολο της τραγωδίας εκατομμυρίων προσφύγων έχει γίνει η φωτογραφία με το άψυχο κορμί του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι από τη Συρία, που πνίγηκε στο χθεσινό ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας, μαζί με τον 5χρονο αδελφό του Γκαλίπ και την 27χρονη μητέρα του.
Το άψυχο σώμα του Αϊλάν, μαζί με εκείνο του πεντάχρονου αδερφού του Γκαλίπ, ξεβράστηκαν στην παραλία του Μπόντρουμ. Εκεί απαθανατίστηκε το κορμάκι του μικρού να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, με τη φωτογραφία να κάνει μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ, θλίψη και διεθνή κατακραυγή.
Το ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν η βάρκα που μετέφερε την οικογένεια του Aϊλάν και άλλους 12 πρόσφυγες από το Μπόντρουμ στην Κω αναποδογύρισε. Μοναδικός επιζών της τραγωδίας, ο πατέρας των παιδιών, ο οποίος -συντετριμμένος- δήλωσε σήμερα ότι οι γιοι του του γλίστρησαν από τα χέρια όταν το πλεούμενο με το οποίο ταξίδευαν προς την Ελλάδα βυθίστηκε.
"Είχαμε σωσίβια διάσωσης, όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια" είπε ο Αμπντάλα Σενού στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
"Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν τη φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα, όμως δεν μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφθασα στη στεριά. Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα" πρόσθεσε ο πατέρας.
Ρίγη συγκίνησης προκαλούν και οι νέες φωτογραφίες που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα, με τον Αϊλάν και τον Γκαλίπ να χαμογελούν. Σε μία από αυτές τα δύο αδελφάκια κρατούν στα χέρια τους ένα αρκουδάκι και δείχνουν χαρούμενα. Είναι φωτογραφίες τραβηγμένες στο Κομπάνι της Συρίας, απ' όπου η οικογένεια των παιδιών έφυγε με το όνειρο για μία καλύτερη ζωή. Τελικός προορισμός θα ήταν ο Καναδάς, εκεί όπου τους περίμενε η αδελφή του πατέρα τους.
Η ιστορία του Αϊλάν και του Γκαλίπ, δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Η Τουρκία έχει ευθύνες. Στην περίπτωση της οικογένειας του Αϊλάν, όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, η αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές απορρίφθηκε εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται στην Τουρκία με αποτέλεσμα να βρίσκουν ως μοναδική λύση την απόδραση από τα παράλια με σκάφη μηδενικής ασφάλειας.
Τεράστια η διεθνής κατακραυγή
Σε όλα τα ξένα μέσα, ο μικρός Αϊλάν μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του έγιναν το σύμβολο του δράματος των σύγχρονων προσφύγων, με το μήνυμα να είναι ένα και πιο ηχηρό από ποτέ, υπέρ της ανάληψης δράσης και της λήψης αποφάσεων, σήμερα, για να δοθεί τέλος στη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων.
Οι φωτογραφίες – γροθιά στο στομάχι, δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου χωρίς ίχνος κάλυψης των άψυχων σωμάτων. Είναι ένας τρόπος για να αντιληφθεί ο κόσμος τη δραματική κατάσταση και κυρίως να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν.
Η γαλλική "Le Monde", αναφέρει: "Πρόσφυγες: Μία φωτογραφία για να ανοίξουν τα μάτια", ενώ η ιστορία των δύο μικρών αδελφών είναι πρώτο θέμα στον βρετανικό "Guardian", που σημειώνει: "Σοκαριστικές φωτογραφίες του πνιγμένου αγοριού από τη Συρία δείχνουν την τραγική κατάσταση".
Η επίσης βρετανική "Sun" καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας να μην καθυστερήσει άλλο στο μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας: "Ζήτημα Ζωής και Θανάτου: Κύριε Κάμερον, το καλοκαίρι τελείωσε… Ασχοληθείτε τώρα με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις επειδή η χώρα του δεν εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε "βαθύτατα συγκινημένος" για τον θάνατο του μικρού Σύρου, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει "τις ηθικές ευθύνες που του αναλογούν".
"Οιοσδήποτε και να δει αυτές τις φωτογραφίες δεν μπορεί να μη συγκινηθεί και εγώ -ως πατέρας- συγκινήθηκα βαθύτατα μπροστά στην θέα αυτού του μικρού αγοριού σε μια παραλία της Τουρκίας. Η Βρετανία είναι μια χώρα μια ηθικές αξίες και εμείς θα αναλάβουμε τις ηθικές μας ευθύνες" είπε ο Κάμερον.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να επαναπατρίσει με δικά της έξοδα τις σορούς των τριών μελών της οικογένειας, αφού αυτή είναι και η επιθυμία του τραγικού πατέρα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε "ένα νεκροταφείο μεταναστών".
"Οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο μεταναστών, μοιράζονται την ευθύνη για κάθε νεκρό πρόσφυγα", δήλωσε χαρακτηριστρκά σε ομιλία του στην Άγκυρα. "Το σώμα ενός μικρού παιδιού τριών ετών ξεβράζεται στις παραλίες μας. Δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα;" τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας ότι "στη Μεσόγειο δεν πνίγονται μόνο οι μετανάστες, αλλά και η ανθρωπιά μας".
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ δεν μπορεί να αρκείται στο να συγκινείται μπροστά σε εικόνες "που σφίγγουν την καρδιά και συγκλονίζουν την ψυχή", όπως αυτή του πνιγμένου μικρού σύρου πρόσφυγα.
"Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να συγκινείται, πρέπει και να κινηθεί", δήλωσε ο Ρέντσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μάσκατ στη Φλορεντία.
Στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην τραγική ιστορία των παιιδών, τονίζοντας πως πρόκειται για θέμα της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.