Ψήφο τετραετίας ζήτησε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της Ευάγγελο Μεϊμαράκη με αναφορές και στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Ψήφο τετραετίας ζήτησε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της Ευάγγελο Μεϊμαράκη με αναφορές και στο debate των πολιτικών αρχηγών.
"Ζητάμε ψήφο τετραετίας για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας", τόνισε, σημειώνοντας ότι "δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά η κυβέρνηση", αλλά "οχυρό μάχης, σημαντικό εργαλείο για τις αλλαγές που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή" των πολιτών και τα λαϊκά συμφέροντα.
"Ό,τι δεν κατάφεραν ούτε με την πιστωτική ασφυξία, ούτε με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls ούτε με την παγίδα του Grexit πιστεύουν ότι θα το καταφέρουν τώρα, να κάνουν την προσπάθειά μας παρένθεση, βασιζόμενοι και στις δικές μας αδυναμίες. Το γεγονός ότι μια μερίδα δικών μας βουλευτών μας καταψήφισε στη Βουλή και αναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Και τώρα πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να παλινορθώσουν το παλιό βασισμένοι σε μαλαγανιές, σε ψεύτικες υποσχέσεις και στην προσπάθειά τους να βάλουν την προβιά της συναινετικής δύναμης. Ξέρουμε ότι ο λύκος δεν αλλάζει προβιά, ό,τι και να' ναι λύκος θα΄ναι κι ας μην τους πιστεύουμε ότι μας τείνουν χείρα φιλίας. Το κάνουν γιατί ξέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να μας έχουν εγκλωβισμένους", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Μεϊμαράκη και τη ΝΔ ότι όχι μόνο "είναι εκπρόσωποι του πιο σκληρού ευρωπαϊκού συντηρητικού λόμπι", αλλά και "εκπρόσωποι της καθυστέρησης, του παλιού, της φθοράς, της διαπλοκής, των σκανδάλων".
"Τα κόμματα εκπροσωπούν κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό είναι γνωστό. Η ΝΔ όμως, στη σημερινή συγκυρία, πρωτοτυπεί. Γιατί εκπροσωπεί αντικοινωνικές δυνάμεις. Τις πιο αντικοινωνικές δυνάμεις, που βυσσοδομούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για λόγους ιδεολογίας και ταξικών συμφερόντων", υποστήριξε.
Έκανε ακόμη λόγο για "προπαγάνδα εθνικής ενότητας" με στόχο να διακηρυχθεί ότι είναι όλοι ίδιοι και να αναδειχθεί "ως εθνικό πρόγραμμα η επιβολή και τη στερέωση του καθεστώτος της διακυβέρνησης των δυνάμεων του χθες".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο debate των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας:
"Είδατε χθες μια τηλεμαχία, η οποία μάλλον νύσταξε περισσότερο παρά διαφώτισε τους πολίτες από την επιμονή ορισμένων αρχηγών, έστω και την τελευταία σιτγμή, να μη δεχτούν ένα ζωντανό διάλογο με ερωτήσεις – απαντήσεις μεταξύ. Ελπίζω ο κ. Μεϊμαράκης να δεχθεί η επόμενη συνάντηση που θα είναι μεταξύ μας να είναι πιο ζωντανή".
Στα συμπεράσματα, που όπως είπε, βγαίνουν από την τηλεμαχία, είναι ότι κάποιοι "επιχειρούν με έξυπνες ατάκες αλλά με κενό λόγο να πείσουν το λαό".
Σχολίασε επίσης την αναφορά του κ. Μεϊμαράκη για την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας:
"Θυμάστε τι απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης όταν τον ρώτησαν γιατί την προηγούμενη δεν κατάφερε η ΝΔ να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Απάντησε ότι δεν τα κατάφερε γιατί δεν είχε αυτοδυναμία. Ήταν υποχρεωμένοι σε συνεργασίες. Του ξέφυγε του ανθρώπου, αλλά αυτό κατά βάθος πιστεύει. Άλλο αν τώρα παρουσιάζεται ως ο υπέρμαχος των συνεργασιών και θέλει να έρθει και στην Κουμουνδούρου να τον κεράσουμε καφέ. Βαθιά μέσα του την αλαζονεία της εξουσίας δεν την έχει βγάλει διότι δεν αλλάζει το χούι στους ανθρώπους".
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου το δίλημμα ανάμεσα στο νέο και το παλιό αλλά και το ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί και να κυβερνήσει καλύτερα, σημειώνοντας ότι "αν το παλιό σήμερα φοράει το μανδύα της συναίνεσης δεν παύει να είναι παλιό κι επικίνδυνο".
Δήλωσε, πάντως, βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν μπορούν να μας κερδίσουν. Ειναι δεδομένο, 'Έχει τελειώσει το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Αλλά υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή δεν θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια κυβέρνηση σταθερή, παρά μονάχα χρειάζεται να στηριχθεί στα δικά τους δεκανίκια", υπογράμμισε.
Αμφισβήτησε μάλιστα τις δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα όχι μόνο πάρει τους δύο βουλευτές παραπάνω που απαιτούνται για αυτοδυναμία, σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που είχε στην προηγούμενη Βουλή, αλλά και πολύ περισσότερους.