Το εκρηκτικό θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας ήταν το θέμα του τέταρτου κύκλου συζήτησης στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Το εκρηκτικό θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας ήταν το θέμα του τέταρτου κύκλου συζήτησης στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Αποκρούοντας τη σφοδρή κριτική που δέχεται η απερχόμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε σε υψηλούς τόνους:
"Φτάνει με την υποκρισία και φτάνει με την επίθεση που γίνεται στοχευμένα εδώ και επτά μήνες σε μια κυβέρνηση που είχε την προνοητικότητα να φτιάξει χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική όταν οι προηγούμενοι εξαντλούσαν τη μεταναστευτική τους πολιτική σε επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Είναι ντροπή όταν η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει τρίχρονα παιδιά στις ακτές".
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους μετανάστες έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο και τόνισε ο ίδιος και ο Ρέντσι ήταν αυτοί που έθεσαν το ζήτημα δύο φορές στη σύνοδο κορυφής και κατάφεραν να αλλάξουν την πολιτική της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στην επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας απάντησε:
"H υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς πάνω στα βήματα που έκανε η κυβέρνησή μας και μάλιστα με τον κ. Μουζάλα που ήταν επιλογή που πρότεινα εγώ στην κ. Θάνου. Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να φορτώσετε σε μια κυβέρνηση που έχει ευαισθησία και έκανε όσα περισσότερα μπορούσε να πράξει για το μεταναστευτικό όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μας είχε αφήσει το απόλυτο κενό…Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ χρειάζεται ευθύνη και όχι ψηφοθηρία, όχι λαϊκισμός".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ερωτηθείς σχετικά, πήρε αποστάσεις από δηλώσεις βουλευτών του κόμματος περί "κατευθυνόμενης απόβασης ισλαμιστών", "εισβολείς που καταστρέφουν τα νησιά μας" και "σφράγισμα των συνόρων για να μην μπαίνουν οι ξένοι".
"Οι επίσημες θέσεις της ΝΔ εκφράζονται από τον πρόεδρο ή τον εκπρόσωπο του κόμματος", είπε, προσθέτοντας: "Σαφώς και δεν συμφωνούμε με κάτι τέτοιες απόψεις που όμως εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ακούγονται. Δεν θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας".
Σχολιάζοντας εκ νέου την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε: "Και υπάρχουν και είναι και υποχρεωμένος να τα φυλάει. Μας κόστισε 90 δισ. το φέσι που δεν κατάλαβε γιατί τα οικονομικά, οι τράπεζες κ.λπ. έχουν αυτή τη δύναμη, μη χάσουμε και κανένα νησάκι τ'ωρα επειδή ο κ. Πρωθυπουργός νομίζει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα".
Σε ερώτηση γιατί δεν έχουν αναρτηθεί οι επίσημες θέσεις της ΝΔ για το μεναστευτικό και αν το κόμμα "κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής", απάντησε:
"Έτσι όπως διεξάγεται σήμερα ο διάλογος μάλλον τα κόμματα που δεν συμμετέχουν μπορεί να έχουν ψηφοφόρους από τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε και αυτό πρέπει να το ξανασυζητήσουμε. Είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ. Το πρόγραμμά μας υπάρχει".
Στην Ευρώπη επέρριψε την ευθύνη για την "ανείπωτη τραγωδία" με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
"Το βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που δημιούργησε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή που δυστυχώς τους υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις εδώ της χώρας μας. Και τον πόλεμο στο Ιράκ και τον πόλεμο στη Λιβύη και την αποσταθεροποίηση στη Συρία και μάλιστα άκουσον άκουσον δεν έχουμε πρεσβεία της Συρίας", τόνισε.
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για "εθελοδουλία στη σημερινή Ελλάδα και μέσα στα μνημόνια", ενώ υπογράμμισ ότι αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλα κονδύλια για να ανακουφιστεί η κατάσταση.
"Προσφύγες, μετανάστες έχουμε κι εμείς, τη νεολαία μας που τη διώχνουμε με τα μνημόνια", ανέφερε σε άλλο σημείο.
Για τραγική κατάσταση στα νησιά έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες στο μεταναστευτικό.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ για το μεταναστευτικό, ενώ επισήμανε ότι μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά πράγματα πριν αυξηθούν οι ροές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κ. Θεοδωράκη, πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες, ο ένας είναι η ευθύνη της Ευρώπης, που πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες, και ο άλλος η ευθύνη της χώρας που πρέπει να σταματάει τις μεταναστευτικές ροές σε συνεργασία με την Τουρκία έξω από τα εδάφη μας.
"Ναι με τους πρόσφυγες, όχι κάθε μετανάστης στην Ελλάδα", είπε.
Την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι μετανάστες – πρόσφυγες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
"Σκέφτομαι ακόμη και παρέμβαση αύριο στην κ. υπηρεσιακή πρωθυπουργό αλλά και στον Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο ώστε η Κομισιόν η ίδια να αναλάβει με απευθείας πτήσεις ή και με πλοία να τους μεταφέρουν στις χώρες προορισμού τους. Πρέπει να λυθεί άμεσα. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα", επισήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του κόμματός του στο μεταναστευτικό την περίοδο της επτάμηνης διακυβέρνησης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είπε ότι διαφώνησε πλήρως με το θέμα της ιθαγένειας και σημείωσε αν μπορούσε να αντιδράσει παραπάνω χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση θα το έκανε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι "τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έδρασε όπως έπρεπε" και ότι τα πλοία που μπήκαν για την εκτόνωση της κατάστασης στα νησιά ήταν και άποψη των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, το πρόβλημα είναι και οι λαθρομετανάστες" και επισήμανε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι πολιτικές.
Υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα νησιά, κυρίως τη Λέσβο και την Κω, και συγκεκριμένα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να μπουν άμεσα νέα πλοία.
Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι "πρέπει να δράσουμε", μιλώντας κι εκείνη για "αδράνεια της κυβέρνησης".
"Ακούσαμε απίστευτα πράγματα ότι οι μετανάστες λιάζονται, ότι εξαφανίζονται, ότι ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες. Το συμπέρασμά μας είναι ότι αδράνησαν, ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε. Έχασαν σημαντικούς πόρους", είπε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να πειστεί η ΕΕ ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. "Πρέπει να γίνει επιμερισμός. Δεν αντέχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα", ανέφερε.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει διακομματική συνεργασία.
Η λύση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με προστασία των ελληνικών νησιών, όπως είπε.