Υπέρ της συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη τάχθηκε εκ νέου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Υπέρ της συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη τάχθηκε εκ νέου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
"Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση".
Εκτίμησε ότι με κορμό τη ΝΔ, αφού υπάρξει συνεννόηση για όσα υπεγράφησαν και στα στοιχειώδη για την αναθεώρηση του Συντάγματος και κάποια άλλα ζητήματα σχετικά με την υγεία και την παιδεία, μπορεί το πρώτο εξάμηνο ή τον πρώτο χρόνο να προχωρήσουν μαζί τα κόμματα.
"Τι φοβάται ο Τσίπρας; Θέλει να μείνω έξω για να πετροβολάει;"
Σχολιάζοντας τη σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία διερωτήθηκε: "Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να μπει μέσα Τι φοβάται; Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει πάλι; Για να το γυρίσει σε έξι μήνες αντιμνημονιακός; Για να μας πει ότι εγώ αυτά που υπέγραψα ελάτε εφαρμόστε τα εσείς αλλά εγώ δεν θα τα εφήρμοζα;".
Κατηγόρησε ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα ότι "είναι σε στρατηγικό κενό", λέγοντας: "Κάνει τρομοκρατικό λάθος. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των 53 αλλά και των υπολοίπων της Αριστερής Πλατφόρμας που του φύγανε με αυτά που υπέγραψε και κάποιων σοβαρών στελεχών τα οποία είναι στο επιτελείο του".
Ερωτηθείς αν θα δεχόταν να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα τρίτο πρόσωπο ευρείας αποδοχής σε περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί να συμπράξει, υπό αυτήν την προϋπόθεση, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε:
"Αν ο κ. Τσίπρας αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, ζητήσει να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ενώ έχει συμφωνήσει σε όλα αυτά ποιος έχει το δικαίωμα να θέσει τέτοιο ζήτημα και να σταματήσει μια τέτοια κίνηση ευρείας συνεργασίας και συνεννόησης; Επομένως το ερώτημα καλό θα είναι να το απαντήσει στον κ. Τσίπρα. Δέχεται αυτή τη συνεννόηση και τη συνεργασία; Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για το επόμενο βήμα. Εγώ δεν βλέπω να δέχεται τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Άρα σε τι να απαντήσω; Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός. Σαφώς και θα πάρω την εντολή. Σαφώς και αν δεν θέλει θα απευθυνθώ στις άλλες δυνάμεις".
"Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Οφείλουμε τουλάχιστον το '16 να έχουμε μια συνοχή, μια συνεννόηση, να αντιμετωπίσουμε με μετριοπάθεια τα θέματα και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα βασικά. Δεν θέλει; Θα τον προσπεράσω, θα πάω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά θα καταγγείλω στον ελληνικό λαό ότι εξήντλησα όλα τα δεδομένα", πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή του ίδιου του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση είπε: "Δεν φαντάζομαι ο ίδιος να αναλάβει καμία θέση με εμένα πρωθυπουργό. Αν θέλει να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της δικής μου θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου".
Με τα σημερινά δεδομένα, όπως ανέφερε, "δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μεϊμαράκη", ωστόσο επισήμανε ότι "αν υπάρξει θα είναι ένα πολιτικό θετικό βήμα" και θα συζητηθούν τα πρόσωπα που μπορούν να συμμετέχουν.
"Θυμόμαστε το 'Nτάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες' του Βαρουφάκη"
Επέρριψε επίσης "ακέραια την ευθύνη" στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ "για την καταστροφή που έχει επιφέρει τους 7 μήνες", ενώ για το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών σημείωσε:
"Πήγε στο δημοψήφισμα εις γνώσιν του ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Και μας λέει ότι τις κλείσαν οι ξένοι. Έχει υπογράψει και ο ίδιος και οι υπουργοί. Και θυμόμαστε τον κ. Βαρουφάκη που είπε 'Nτάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες σήμερα'. Και είχε και κεφάκι. Αυτά δεν ξεχνιούνται και είναι προσβολή στον ελληνικό λαό".
"Δεν τον είπα ποτέ δολοφόνο της κοινωνίας, προδότη, γερμανοτσολιά"
Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι "η ΝΔ είναι με την Ευρώπη του κ. Σόιμπλε", ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε:
"Ο ίδιος έλεγε Ολαντρέου και ξαφνικά τον έχει κάνει θεό τον Ολάντ, ο ίδιος μας έλεγε Μερκελιστές και δεν έκανε καμία κίνηση χωρίς να μιλήσει με τη Μέρκελ….Εγώ μέσα στον αυθορμητισμό μου μπορεί και να έχω πετάξει ορισμένους χαρακτηρισμούς, αλλά δεν έχω πει ποτέ τέτοιες πολιτικές εκφράσεις. Εγώ δεν τον είπα ποτέ δολοφόνο της κοινωνίας, δεν τον είπα προδότη, δεν τον είπα γερμανοτσολιά. Ούτε καν δεν του ζήτησα να ζητήσει συγγνώμη γι΄αυτά που μας έλεγε".
"Ουρές πίσω από αυτά που συμφωνήθηκαν"
Ο αρχηγός της ΝΔ επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι υπάρχουν "ουρές πίσω από αυτά που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας και ότι μας οδηγεί σε εκλογές για να μη φανούν αυτά".
“Οι γνωστές ουρές είναι στο ασφαλιστικό και είναι και σε κάποια άλλα ζητήματα που ξέρουμε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup. Για να δούμε και αυτά που δεν συζητήθηκαν επισήμως και είναι από κάτω, στην κρυφή ατζέντα", είπε, ενώ σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε: "Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις τις οποίες μας έχει κρύψει θα τις καταγγείλουμε".
"Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ"
Περιγράφοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησής του εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα εξήγησε ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει κάποιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν γρήγορα και δεσμεύτηκε γι΄αυτό.
Είπε ακόμη τα βασικά δημοσιονομικά μέτρα έχουν περάσει και μένουν ζητήματα που αφορούν την παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό και τη δημόσια διοίκηση.
Μεταξύ των σχεδιασμών του είναι επίσης, όπως ανέφερε, η δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των πολιτικών δυνάμεων.
"Ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας δεν μετέχει στην κυβέρνηση, είτε είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν είναι, οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, εφόσον αυτός τόσο καιρό διαπραγματευόταν και μας έφερε τη συμφωνία. Δεν θα είναι εθνικά σωστό να μη μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης μετά από πρόσκλησή μας. Εμείς θέλαμε να μετέχουμε στην ομάδα διαπραγμάτευσης που έφτιαξε αυτός και δεν ήθελε ούτε εκεί να μετέχουμε. Γιατί; Τι έκρυβε; Τι συμφώνησε; Τι διαφορετικές κινήσεις έκανε που δεν ήθελε να ξέρουμε; Οφείλει να απαντήσει πολύ περισσότερο όταν ο αρχηγός του συγκυβερνώνοντας κόμματος καταγγέλει τον κ. Βαρουφάκη για κινήσεις ύποπτες…Πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο και να μας πει τι ακριβώς έχει γίνει. Τον καλύπτει ή δεν τον καλύπτει και μέχρι ποίου σημείου; ", υπογράμμισε.
"Θα προτείνουμε ισοδύναμα για το θέμα των αγροτών"
Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε εκ νέου επιφυλακτικός σχετικά με τα ζητήματα των αγροτών.
"Το ζήτημα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό αλλά εθνικό. Εμείς φέραμε το νόμο το '13 ο οποίος φορολόγησε τους αγρότες και οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Γι΄αυτό δεν είπαμε ότι θα τα καταργήσουμε. Είπαμε ότι όπως έρχονται δεν γίνονται δεκτά. Είπαμε ότι θα προτείνουμε ισοδύναμα και θα πάμε να το παλέψουμε και να δώσουμε τη μάχη. Εμείς ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε", σημείωσε.
"Με ψήφο τιμωρίας και αποχή δεν λύνουμε προβλήματα"
Θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τα πεπραγμένα του επταμήνου και να σκεφτούν: "Θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω; Θέλουν αλήθειες ή ψέματα; Θέλουν συνεργασίες ή αλαζονικότητα;".
"Με ψήφο τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχή, δεν λύνουμε προβλήματα. Λύνουμε με συμμετοχή και ψήφο εμπιστοσύνης", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "η ψήφος τιμωρίας, διαμαρτυρίας και αποχής αυτή την περίοδο και μάλιστα προς ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις, όπως εμφανίζονται, κοστίζει. Έμμεσα, άθελά τους, έφεραν τον Τσίπρα πρώτο και μας κόστισε φέσι 90 δισ. Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία μέσα σε επτά μήνες;".
Ο αρχηγός της ΝΔ εκτίμησε ότι "όσο περνάει ο καιρός και ενημερώνονται οι πολίτες τόσο πιο πολύ αλλάζει η άποψή τους" και ότι "έχουν εγκαταλείψει πολλοί τον ΣΥΡΙΖΑ προς την πλευρά των αναποφάσιστων", ενώ για τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι "δεν είναι κάλπη και όπως φάνηκε αλλάζουν τάχιστα".
Δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι η ΝΔ πάει για να κερδίσει και ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
"Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας"
Απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα, ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ:
"Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Έχουμε αναφερθεί στα λάθη μας. Την ώρα της μάχης είναι ιδιαίτερο θέμα για να αναφερθώ εν εκτάσει σε αυτά. Τα αναγνωρίζω, τα δέχομαι, έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Όλοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία".
Έκανε λόγο για επικοινωνιακά κυρίως λάθη αναφερόμενος ειδικά στον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο είπε ότι αν ο τρόπος με τον οποίο ετέθη ήταν διαφορετικός ίσως να ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα.
"Οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές"
Για την ανεργία δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να τη μειώσει, τονίζοντας ότι "οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές" και ότι "μαγικό κουμπί δεν υπάρχει".
"Με απασχολεί η ανεργία στο σύνολό της. Με απασχολεί η ανεργία των νέων. Με απασχολεί όμως πολύ περισσότερο η ανεργία του 50αρη που ενώ έχει διάθεση παραγωγής, παιδιά, ξαφνικά βιαίως βρέθηκε στο κενό", σημείωσε.
"Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων"
Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων δήλωσε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της σύστασής τους γιατί πιστεύει ότι "μπορούμε να έχουμε και ποιοτικά καλές σπουδές και ταυτόχρονα παρότι θα πληρώνονται δίδακτρα μπορεί να μειωθεί το κόστος".
"Ο πρώτος στόχος είναι να μπορούμε να προσφέρουμε παιδεία με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα εδώ και ταυτόχρονα τα πανεπιστήμιά μας να είναι μεγάλα ερευνητικά κέντρα, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές εδώ, οι οποίες επίσης θα φέρουν χρήματα στη χώρα αντί να εξάγουμε χρήματα και γνώσεις", εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης.
Υποστήριξε, δε, ότι είναι μύθος το "δωρεάν παιδεία", διερωτώμενος: "Aν ένα παιδί περάσει από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη, πόσο δωρεάν είναι;".